Kako da konačno ostvarite svoje novogodišnje ciljeve

Znamo da je početak godine odlična prilika za postavljanje novih ciljeva i konkretnih planova za njihovu realizaciju, pa je u poslednje vreme zapisavanje novogodišnjih odluka postalo sve popularnije. Međutim, iako je sastavljanje liste želja odlična startna pozicija, statistika pokazuje da čak 80% osoba odustaje od promene još pre kraja januara. Ako u 2023. želite da izbegnete ovaj scenario za početak je važno da sebe motivišete da počnete da pravite male korake koji će vas odvesti do željenog cilja. U ovom tekstu pokušaćemo da vam otkrijemo neke od najbitnijih alata pomoću kojih ćete uspeti da ostvarite svoje novogodišnje odluke.

Napravite rekapitulaciju 2022. godine

Pre nego što krenete u realizaciju ciljeva za 2023. godinu, napravite malu rekapitujlaciju prethodnih 12 meseci. Ovaj korak pomoći će vam da steknete uvid u to koliko ste se promenili u prethodnih godinu dana, šta ste radili dobro, a gde ste grešili i šta bi trebalo da ispravite. Zato napišite prvo kakva vam je u globalu bila 2022. godina, a potom taksativno zapišite sve lepe stvari koje su vam se dogodile i koje želite da ponesete sa sobom u ovu godinu.
Sledeći korak je da lista grešaka koje ste napravili prethodne godine, a potom razmislite o tome čemu su vas naučile.
Kada ste to uradili, razmislite o tome kako se vaš život promenio prošle godine i kako ste se vi, kao osoba, promenili. Potom, sastavite listu onoga na čemu ste zahvalni u 2022.
Za kraj, razmislite o tome šta vas je najviše kočilo prethodne godine i šta biste voleli da ostavite u prošlosti. To mogu biti loše navike, negativne emocije, ograničavajuća uverenja, ali i ljudi koji ne doprinose vašem uspehu i sreći.
Budite brutalno iskreni prema sebi i nemojte preskakati ovaj korak.

Odredite glavni cilj za 2023. godinu

Kada ste napravili rekapitulaciju prethodne godine, vreme je da razmislite o tome gde želite da bude vaš fokus u narednim mesecima. Da li su to karijera, finansije, porodica, lični razvoj ili nešto drugo? Koja je to oblast u kojoj su vam potrebne najveće promene i koja će ostaviti trag i na druge sfere vašeg života. Zatim odredite koji je vaš glavni cilj u okviru ove oblasti. Dakle, koja vam je to promena potrebna koja će preporiditi sve segmente vašeg života?

Kako biste želeli da izgleda vaš život u narednih 12 meseci?

Razmislite o tome kako biste želeli da izgleda vaš život sledeće godine u ovo vreme. Dajte sebi vremena i osvrnite se na svaku oblast svog života i detaljno opišite kako biste želeli da izgleda na početku 2024. i šta bi tada bilo drugačije? Kako biste želeli da živite sledeće godine u ovo vreme, a potom i kakva osoba želite da postanete.

Budite brutalno iskreni prema sebi

Vratite se u sadašnjost i iskreno odgovorite sebi na sledeća pitanja: Gde ste sada? Kolika je razlika između onoga gde jeste i gde želite da budete? Šta je to što vas najviše koči? Šta bi prvo trebalo da promenite?
Razmislite o tome šta ste sve uradili ili niste uradili što vas je dovelo tu gde jeste i kako će vaš život izgledati sledeće godine ukoliko ništa ne preduzmete. Osvrnite se na svaku oblast života – posao, finansije, emotivni život, zdravlje…
Zatim zamislite kako bi sve ove oblasti izgledale ako odlučite da promenite ono što vam najviše smeta i koči vas da ostvarite svoj glavni cilj za 2023. godinu. Pitajte sebe: Šta trebam da uradim da se promena koja mi je potrebna zaista dogodi? Zatim zapišite prvi korak (ili nekoliko koraka) i hrabro krenite napred!

Savet za kraj: Ne zaboravite da proslavite svaku malu promenu. Naš mozak pozitivno reaguje na nagrade lučenjem dopamina, a kada se jednom nagradimo za određeno ponašanje onda ćemo to ponašanje povezati sa pozitivnim osećajem. Nagrađivanje sebe za postizanje malih napredaka ne samo da povećava verovatnoću da ćete ostvariti cilj, već čini ovaj proces mnogo zabavnijim.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @camillecharriere
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top