Od ideje do modnih rafova: Da li ste znali kako nastaje grudnjak?

Kada biramo novi donji veš, vodimo računa o modelu, boji, materijalu i naravno o tome kako nam stoji. Retko se zapitamo kako nastaje grudnjak koji držimo u ruci. Koliki put je morao da pređe da bi bio napravljen tako da pristaje našim grudima i naglasi naše obline, a ujedno bude udoban i diskretan? Pre nego što je grudnjak bio dovoljno savršen da vas čeka na polici prodavnice da ga izaberete, proputovao je dug put od ideja, prvih skica, preko izbora materijala, prvih krojeva do nekoliko testiranja. I sve to da bi na kraju odgovarao različitim ženskim grudima.
Dizajniranje donjeg veša za jednu robnu marku uvek mora da prati određene zakonitosti, a svaka kolekcija takođe mora da bude u trendu. Ideja se rađa kod dizajnera, ali mora da prati potrebe kupca. Ideja o novom grudnjaku se uobličuje postepeno – boja, materijal, kroj… Dizajner pritom ne uzima u obzir samo izgled, već i nosivost. Kada se ideja potpuno oblikuje, vreme je da se model prenese na skicu.
– Pratim trendove na modnim blogovima, obilazim sajmove i modne prestonice, takođe, pratim modu na Instagramu, Pinterestu i Tumblru, kao i internet stranicu WGSN, koja diktira modne trendove – kaže kreatorka Maja Ratajckoja dizajnira za kompaniju Lisca liniju pod nazivom Check by Lisca i dodaje:
– Ipak, konačna kolekcija je uvek kompromis između trendova, potreba tržišta i cena.

1p g 26315

KROJEVI I PRVI MODELI

Skica na papiru je tek početak. Kada se donese odluka da se određeni grudnjak napravi treba potražiti sve materijale – osnovnu tkaninu, čipku, vez, paspule, ukrasne mašnice, kristale… A tu je i izbor dodatnih materijala kao što su žice ili jastučići za push up korpe. Kako bi iz skice nastao prvi grudnjak treba napraviti kroj na kojem su precizno određene mere. Prvi kroj se pravi u osnovnoj veličini, a nakon toga se prave i u svim drugim veličinama.
– Već prilikom prenosa ideje na papir, a posle i na kroj treba znati šta određeni materijal dozvoljava kako bi model koji smo zamislili bio i praktično izvodljiv, da ima odgovarajući kroj veličinama koje smo mu namenili i da odgovara funkciji – kaže Melita Letnar koja dizajnira već Lisca Fashion.

2p g 26315

TESTIRANJE

Grudnjak je najintimniji deo garderobe koji žene svakodnevno nose. Zato je važno da je izrađen od kvalitetnog materijala, kao i da njegov oblik odgovara ženi i obezbeđuje joj udobnost i privlačnost. S obzirom na o da je svaki materijal drugačiji, važno je svaki model testirati. Tako test osobe nose grudnjake više puta u različitim aktivnostima, peru ga i suše, isto onako kako bi to radile da su ga kupile. Pritom brižno zapisuju sva svoja zapažanja i zaključke, kako bi se napravile eventualne izmene na modelu.

3p g 26315

REDOVNA IZRADA

Kada model prođe testiranje i kada su krojevi dorađeni, počinje izrada čitave serije koja će se posle toga naći u prodavnicama. Redovna proizvodnja je prilično brza, a nju kontroliše ekipa eksperata. Na kraju svega, na grudnjak se stavljaju etikete sa svim potrebnim informacijama, pakuje se i šalje na prodajna mesta. Tamo čeka da postane omiljeni saputnik neke simpatične dame.

Podeli

Scroll to Top