Ovsena kaša jedan je od najčešćih predloga za zadrav doručak ili užinu, koji će vam preporučiti govoto svaki nutricionista, fitness instruktor ili food bloger posvećen zdravoj ishrani. Mada je ova žitarica do pre samo desetak godina bila gotovo zaboravljena, najnovija istraživanja pokazala su da ima niz benefita za naš organizam jer je odličan izvor belančevina, amino-kiselina, eteričnih ulja, vitamina A, S, V i K, cinka, kalijuma, magneziuma, gvožđa, hroma, fosfora, flora i joda. Polifenoli, koji se takođe nalaze u zobi, blagotvorno utiču na rad jetre i podstomačne žlezde, a tireostatin – na funkcionisanje štitne žlezde. Ovas stimuliše metabolizam, poboljšava probavu, izbacuje iz organizma toksine i deluje kao blagi diuretik.
U skladu sa tim, poslednjih godina kaše od ove žitarice postale su veoma popularna hrana među osobama koje vode računa o ishrani, a osim što su zdrave, brzo se pripremaju i mogu biti i jako ukusne. Za početak bi trebalo da znate da možete pripremiti kašu od ovsenih pahuljica ili od ovasa celog zrna. Ovsene pahuljice možete pripremiti na dva načina – tako što ćete ih preliti vodom ili mlekom i ostaviti ih u frižideru tokom noći, pa da ujtru dodate odgovarajući dresing. Druga opcija je da skuvate kašu za šta će vam biti potrebno svega nekoliko minuta i imaćete topli obrok. Ako niste sigurni odakle da počnete, u nastavku smo vam pripremili tri recepta koja možete da isprobate, a kasnije slobodno uključite svoju maštu i osmislite sami svoje omiljene nadeve.
OVSENA KAŠA OD SIRA I BOROVNICA
Sastojci:
6 kašika ovsenih pahuljica
1 2/3 šolje vode
1/4 kašike cimeta
1/2 kašičice stevije ili bilo kog drugog zaslađivača
1/2 kašike ekstrakta vanile
1/2 šolje borovnica
1 1/2 kašike grčkog jogurta ili krem sira sa niskim procentom masti
Priprema: U šerpici stavite ovsene pahuljice, 2/3 šolje vode, cimet i polovinu pripremljenog zaslađivač po izboru. Kuvajte na najjačoj temperaturi dok ne prokuljuča, a potom smanjite temperaturu i kuvajte još nekoliko minuta odnosno dok struktura ne postane kremasta. Ostavite kašu da se malo prohladi, a u drugoj posudi stavite grčki jogurt ili krem sir, drugu polovinu zaslađivača i ekstrat vanile i sve dobro umutite električnim mikserom. Prelijte kašu dresingom i dodajte borovnice.
OVSENA KAŠA S KAMRAMELIZOVANOM BANANOM
Sastojci:
1/2 šolje ovasa celog zrna
2/3 šolje bademovog mleka
1/2 šolja vode
1 kašika chia semenki
1 kašika ekstrata vanile
prstohvat soli
30 gr tamne čokolade
med (opciono)
1 zrela banana
1/2 kašike kokosovog ulja
1/2 kašike smeđeg šećera
Priprema: U šerpici stavite ovas, bademovo mleko, vodu i chia semenke. Pojačajte ringlu do maksimuma sve dok ne proključa, a potom smanjite temperaturu i kuvajte kašu oko 15-ak minuta uz neprestano mešanje. Znaćete da je kaša gotova kada struktura postane kremasta. Sklonite s ringle i dodajte ekstrat vanile i so. Ako kaša postane suviše gusta, uvek možete dodati još malo bademovog mleka.
U tiganju zagrejte kokosovo ulje na srednjoj temperaturi, a bananu isecite na kolutove čije ćete obe strane posuti smeđim šećerom. Pecite bananu po 1 minut sa svake strane odnosno dok se ne karamelizuje. Stavite banane preko kaše, a po ukusu možete dodati i malo meda, badema, listića od kokosa ili jestivo cveće.
OVSENA KAŠA OD KOKOSA
Sastojci:
1/2 šolje ovsenih pahuljica
300ml vode
1 kašika meda
1 jaje
1/2 kašike kokosovog ulja
1/2 kašike cimeta
prstohvat soli
1/4 šolje čipsa od kokosa
Priprema: U šerpici stavite ovasene pahuljice i vodu, so, a potom dodajte i jaje. Nakon što kaša proključa, uz neprestano mešanje kuvajte još nekoliko minuta, odnosno do kremaste strukture. Na kraju dodajte cimet, kokosovo ulje, so i dobro promešajte. Na kraju ukrasite kašu kokosovim čipsom.
Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @halfbakedharvest
Foto: Instagram