Kokteli koji će vas zagrejati tokom hladnih dana

Zimsku sezonu ne možemo da zamislimo bez vesele atmosfere, različitih povoda za slavlje i okupljanja prijatelja. Sva ta druženja ne mogu da prođu bez omiljenih alkoholnih napitaka koji nam podižu raspoloženje, ali su odlični i da nas zagreju tokom hladnih dana. Ako su vam dosadila klasična pića koja kupujete u marketu ili se vaše umeće pripreme zimskih pića završava na kuvanom vinu i čaju sa rumom, donosimo vam pet odličnih predloga kojima ćete sigurno obradovati svoje goste. Recepte smo pronašli na portalu popularne televizije 24h Kitchen čiji kuvari prave magične koktele, a čak i dobro poznati Mojito ili Punč, u njihovoj izvedbi mnogo su više od klasike.

MOJITO (Sara Šafak)

1k 241115

Sastojci:

5 dl belog vina
5 dl gazirane mineralne vode
led
1 šaka listova nane
1 kivi
1 kašika šećera od trske
1 limeta

Priprema:

Očistiti kivi i iseći ga na kocke. Staviti u čaše. Dodati listove nane. Prstohvat šećera od trske. Iseći limetu na kriške i zdrobiti na dno čaše. Dodati led. Sipati u čaše gaziranu mineralnu vodu i na kraju belo vino. Ukrasiti kivijem.

KOKTEL DIVA (Sara La Fonten)

nas k 241115

Sastojci:

Za sirup

300 g rabarbare
120 g smrznutih jagoda
5 dl vode
2 dl šećera
0.5 soka od limuna

Za piće Diva

5 dl sirupa od jagode i rabarbare
1 dl vodke
0.75 dl penušavog vina
2 kašike soka od limuna

Za ukras

šampanjac / penušavo vino
jagode
kolačići od sleza

Priprema:

Sve sastojke za sirup staviti u tiganj i na tihoj vatri kuvati 10 minuta dok jagode i rabarbara ne postanu meke. Procediti smesu kroz sito u staklenu ili metalnu posudu. Posudu staviti u zamrzivač na nekoliko sati kako bi se dobio sorbe od jagoda i rabarbare.
Sastojke za piće staviti u multipraktik i pomešati. Piće sipati u čaše za martini i preliti šampanjcem ili penušavim vinom. Koktele ukrasiti jagodama i poslužiti s pečenim kolačićima od sleza.

MRTINI S MARAKUJOM I LIČIJEM (Sara La Fonten)

3mm 241115

Sastojci:

Za sirup od marakuje

3 kriške marakuje
1 sok od limuna
3 kašike šećera
4 kapi žute prehrambene boje

Za piće

8 cl soka od ličija
8 cl vodke
4 cl sirupa od marakuje
4 cl soka od ananasa

Priprema:

Najpre pripremiti sirup od marakuje. Staviti sve sastojke za sirup od marakuje u posudu, a kad se šećer rastopi, ostaviti da ključa na laganoj vatri nekoliko minuta. Skloniti posudu s vatre i ostaviti da se ohladi.
Kad se sirup ohladi, staviti sve sastojke za piće u flašu (plastičnu ili staklenu flašu s čepom, na primer, flaša od soda-vode). Mogu se i ohladiti čaše za martini u zamrzivaču ili frižideru. Kad se piće ohladi i poprimi čvrstoću voska, izvaditi flašu iz zamrzivača, dobro je protresti i sipati piće u čaše za martini.
Ukrasiti koktel po ukusu, na primer, bobičastim voćem i komadićima voća. Poslužiti hladno.

PUNČ SA RUMOM (Valentajn i Nejtan)

4pr 241115

Sastojci:

led
50 ml tamnog ruma
1 čašica grenadina
nekoliko kapi Angostura bittersa
1 kašika soka od limete
penušavo pivo od đumbira za vrh čaše
rendani muskatni oraščić

Priprema:

Prekriti dno visoke čaše ledom i preko njega sipati rum. Dodati grenadin i nekoliko kapi Angostura bittersa.
Iscediti sok iz limete i na kraju sipati penušavo pivo od đumbira. Ubaciti isečenu krišku limete u piće.
Na vrh narendati muskatni oraščić i poslužiti s osmehom.

LIKER OD LIMUNA (Anabel Langbejn)

5ll 241115

Sastojci:

8 limuna
2.5 šolje votke
3 limuna, sok
1 šolja vode
1 šolja šećera
3 zrna karanfilića

Priprema:

Krupno izrendajte koru osam neprskanih limuna. Stavite ih u teglu i prelijte votkom. Ostavite teglu 48 sati na hladnom i tamnom mestu.
Iscedite sok tri limuna i procedite ga u šerpi. Dodajte nepunu češu šećera, čašu vode i zrna karanfilića. Promešajte mešavinu sve dok ne proključa. Nakon toga ostavite da se krčka oko 5 minuta.
Procedite vodku u šerpici. Nakon toga procedite tečnost u flašu i zatvorite je. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Poslužite pre ili nakon večere ili koristite za pravljenje kolača.

Recepti i fotografije: 24kitchen.rs

Podeli

Scroll to Top