Top pet italijanskih restorana: Gde se služe najbolje pice i paste u Beogradu?

Italija je zemlja bogata prirodnim lepotama, pa zato ne čudi da njihova domaća hrana nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tradicionalna italijanska kuhinja sa pravom nosi epitet jedne od najboljih u svetu, a omiljena je i kod nas. Ukusnim pastama i picama retko ko odoleva, a ako su slasni zalogaji „zaliveni“ i kvalitetnim italijanskim vinom, uživanje je zagaratovano. Zato vam danas predstavljamo pet beogradskih adresa gde se služe odlični italijanski specijaliteti.

La Piazza (Mileševska 54) i Druga La Piazza (Beton hala, Karađorđeva 2-4)

lapiazza.rs
lapiazza.rs

Restoran „La Piazza“ osnovan je 2007. godine sa željom da postane prava picerija sa velikom peći na drva i originalnim receptima. Kreatori La Piazze, Srđan Stojanović i Aleksandar Škipić, stvorili su nenametljivo moderan ambijent uz meni sa očekivanim standardima i neočekivanim novitetima u bojama i ukusima koji redefinišu poimanje italijanske kuhinje.
Jelovnik je stvoren uz sugestije stalnog konsultanta i čoveka koji je pomogao oko postavke picerije Fabia Rondellija. On je preneo iskustvo i originalne recepte s obzirom na to da je iz Bolonje, kolevke lazamki, raviola, tortelina, fetucina…
Kako je ljubav Beograđana prema konceptu La Piazza vremenom rasta, nastala je potreba za otvaranjem novog restorana Druga La Piazza koji je smešten u Beton hali, jednom od omiljenih mesta okupljanja kako stanovnika prestonice tako i mnogobrojih turista.

Pomodoro (Hilandarska 32)

Facebook/Pomodoro
Facebook/Pomodoro

Pomodoro je toplo malo mesto, u starom delu Beograda, kome su mnogi verni već deset godina. Vlasnici restorana želeli su da udruže ljubav, znanje i iskustvo, koje su godinama sakupljali od velikih majstora i ljubitelja italijanske kuhinje i tradicije i sve to iskoriste i promovišu na pravi način. Svojim najvećim komplimentom smatraju to što je Pomodoro prihvaćen kao dnevna ili nedeljna navika mnogih gostiju.
Toploj atmosferi doprinosi i jedinstven, nenametljiv enterijer u toplim braon tonovima u kome se gosti lako osećaju kao kod kuće. A pažljivo birana muzika i ljubazno osoblje čine boravak još ugodnijim. U ponudi su različite vrste pica, pasti, salata, jela od mesa…

Vapiano (Ušće Shopping Center, Obilićev venac 29)

Facebook/Vapiano Beograd
Facebook/Vapiano Beograd

Lanac restorana Vapiano stvoren je u skladu sa italijanskom poslovicom: „Ko opušteno ide kroz život, živi zdravije i duže“. Prvi restoran otvoren je 2002. godine u Hamburgu, a danas ima više od 150 restorana u 28 zemalja. Dugački hrastovi stolovi koji su simbol ovog lanca predstavljaju otvoreni poziv na komunikaciju – sa prijateljima, porodicom ili prosto sa drugim gostima.
Paste, pice, predjela i salate naručuju se direktno od kuvara na pojedinačnim stanicama za kuvanje usred Vapiana. Kuvari pripremaju naručena jela pred gostima što daje posebnu draž čitavoj priči. Svako može da dobije svoje jelo koje je pripremljeno po njegovim ličnom ukusu.

Pizza bar (Bulevar Mihajla Pupina 165)

Facebook/Pizza Bar
Facebook/Pizza Bar

Ovaj ljupki restoran, kreiran je da svojim gostima pruži nežan dodir američkog lifestyle-a i italijanske kuhinje, a “slavu” je stekao prvenstveno zbog toga što je definitivno mesto gde se može probati prava italijanska pica. Uz uobičajeno tanko, specijalitet kuće je Chicago style testo – nešto je deblje od klasičnog, zlatno žute boje, hrskavo spolja i mekano iznutra. Savršenog je ukusa i bogato kvalitetnim sastojcima. Tu je i Black Delight pizza od crnog testa koja će zadovoljiti čula i osvedočenih hedonista.
U ponudi su i raznovrsne paste, od testa koje se pravi sa trideset žumanaca, uz bogatu kombinaciju sastojaka, koji daju najraznovrsnije ukuse. Salate, supe, potaže, sendviče, ali i jela od mesa, takođe možete probati u ovom restoranu. Za sladokusce je pripremljena posebna fiesta ukusa – od Waffela i Kanelona sa belom čokoladom, preko Cheese Cake-a i ukusnog Suflea do neprevazižđenih Šnenokli…

Comunale (Beton hala, Karađorđeva 2-4)

Facebook/Comunale Beograd
Facebook/Comunale Beograd

Smešten u Beton hali, restoran Comunale već na prvi pogled privlači pažnju originalnim i vrlo pročišćenim enterijerom koji je u skladu sa imenom restorana. Sedenje je orgаnizovаno oko velikih stolovа od čelikа i drveta, sа drvenim klupаmа i bаrskim stolicama.
Suvlasnik restorana Goran Jević, inače vlasnik Iguane, tvrdi da mu je ideja bila da otvori lokal koji će biti „antiteza Iguane“ i u kome će privući Beograđane koji se ne kreću često po restoranima, a u tome mu je pomogao njegov partner, arhitekta Aleksandar Rodić.
Ukusni specijaliteti ipak daju najveći šmek ovom mestu. Na meniju su paste, anti paste i ukusne pice, a ono što ovaj restoran čini posebnim jeste sopstvena pekara i odlične fokače koje su sigurno najbolje u gradu.

Naslovna fotografija: Facebook/Vapiano Beograd

Podeli

Scroll to Top