Da li je ricinusovo ulje zaista najbolja stvar koju možete da priuštite kosi (i kako da ga uvedete u rutinu)

Nakon što smo prethodnih godina imali priliku da se upoznamo sa svim benefitima kokosovog ulja za kosu, ricinusovo ulje je naredni super sastojak oko kog je stvoren veliki hype. Ako pripadate generaciji milenijalaca verovatno ste tek nedavno čuli za ricinus dok je starijim generacijama ovaj sastojak odavno poznat, a mnogi su imali priliku i da se uvere u njegovo dejstvo. Mada su ovaj pristupačan proizvod često koristile naše mame i bake, u poslednje vreme deo je toaletnih stočića i mnogih modnih i beauty influensera, a osim što ga upotrebljavaju za negu kose, mnoge od njih će vam reći da imaju duge trepavice ili guste obrve upravo zahvaljujući ovom ulju. Da li je ricinusovo ulje zaista tako moćan sastojak i šta stručne studije govore, saznajte u nastavku.

GLAVNA SVOJSTVA RICINUSOVOG ULJA

Ricinusovo ulje dobija se presovanjem zrna biljke ricinus, a bogato je vitaminom E, masnim kiselinama i mineralima. Ima antiinflamatorna i antimikrobna svojstva te je odlična opcija za lečenje iritiranog vlasišta i peruti, jer spada u jedan od najefikasnijih sastojaka za hidrataciju temena glave. Na kosu deluje tako što je čini mekom i svilenkastom zbog čega je često sastavni deo maski i regeneratora.

DA LI RICINUSOVO ULJE UBRZAVA RAST KOSE?

Iako se mnogo govori o tome da ricinusovo ulje pospešuje rast novih dlaka, kao i brži rast kose, činjenica je da ne postoje naučne studije koje to potvrđuju. Međutim, ricinoleinska kiselina u ricinusovom ulju pomaže u zadržavanju vlage u vlasištu, a to je jedan od glavnih preduslova za rast kose.

POSTOJI LI PRAVILAN NAČIN UPOTREBE RICINUSOVOG ULJA?

Tačan odgovor je: ne! Neke osobe vole da nanesu ovaj sastojak na kosu i ostave ga da deluje preko noći dok će druge ulje umasirati u vlasište i držati ga 15-ak minuta. Ni jedan ni drugi način nisu pogrešni, a kako ćete ga koristiti zavisi od tipa vaše kose i cilja koji želite da postignete. Ono što bi trebalo da imate na umu jeste da se rast kose ne dešava preko noći i da je za vidljive rezultate potrebno strpljenje. Mada ne postoji jasan standard koliko bi često trebalo da koristite ricinusovo ulje, stručnjaci tvrde da je dva puta nedeljno sasvim dovoljno, a obično je potrebno oko tri meseca da biste primetili značajnu promenu. Ako se i ne desi da vam kosa brže raste ili ne primećujete da vam je izrasla nova kosa, u najmanju ruku ćete imati hidrirane i sjajne vlasi.

TRETMAN ZA SKALP

Ukoliko imate suvo i nadraženo vlasište (što ćete najbolje primetiti ako vas svrbi koža glave), ricinusovo ulje će vam sigurno pomoći. Umočite prste u bočicu i nežno umasirajte čitavu površinu skalpa. Ovaj postupak će možda potrajati, ali će vam se isplatiti. Potom stavite kapu za tuširanje i ostavite ulje da deluje nekoliko sati ili (još bolje) preko noći.

TRETMAN ZA HIDRATACIJU KOSE

Nanesite ulje na celu kosu ili na suve krajeve, stavite kapu za tuširanje i ostavite ga da deluje preko noći. Ujtru rasčešljajte kosu, a potom je operite i nanesite regenerator.

TRETMAN ZA OBRVE I TREPAVICE

Kao što smo rekli, ne postoji naučni dokazi da ricinusovo ulje pospešuje rast dlaka, ali će delovati kao odličan hidratantni serum. Na obrve ga možete koristiti tako što ćete uveče utrljati nekoliko kapi u koren dlačica, a prilikom nanošenja na trepavice jako je važno da vodite računa da ne dođe u kontakt s očima. Ulje možete naneti tako što ćete ga prstima pažljivo umasirati u koren trepavica, ali će vam biti jednostavnije ako koristite četkicu za obrve. Nanesite ulje na četkicu, a potom njome prođite kroz trepavice, kao kad stavljate maskaru.

Napomena: Prilikom izbora ricinusovog ulja uvek vodite računa o tome da to bude proizvod dobijem hladnim ceđenjem, a u nastavku smo izdvojili nekoliko preparata dostupnih našem tržištu.

VZK ricinusovo ulje s vitaminom E
Galafarm Sensilis ricinusovo ulje
Devera ricinusovo ulje
Difeel 99% prirodno ricinusovo ulje
Herbateria ricinusovo ulje

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @cajmel
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top