Sedam najšarmantnijih adresa na Dorćolu

Dorćol je oduvek bio deo Beograda koji odiše posebnim šarmom. Naziv je dobio od turskih reči dort yol što u prevodu znači četiri puta odnosno raskršće. Oduvek je bio središte trgovačkog i građanskog života, prepun malih radionica i zanatskih radnji predstavljajući prototip kosmopolitskog duha. Mesto na kome su se nekada susretale i suprotstavljale različite kulture – Srba, Turaka, Jevreja, Austrijanaca i drugih. I danas se oseća trag bogate istrije, ali su gostionice zamenili hoteli i hosteli, kafane, barovi, supermarketi… Jedno je ostalo isto, neke od najlepših beogradskih adresa i dalje su smeštene na Dorćolu.

Parobrod

Facebook/UK Parobrod
Facebook/UK Parobrod

Na uglu Jevrememove i Kapetan Mišine ulice smeštena je Ustanova kulture Parobrod čija je zgrada podignuta daleke 1925. godine po projektu austrijskog arhitekte Aleksandra Popa. Najpre je bila predstavništvo Austrijskog Dunavskog parobrodarskog društva, a kasnije je kroz istoriju imala različite namene. Pre pet godina opština Stari grad osnovala je današnju UK Parobrod čiji se program bazira na praćenju i promociji muzike, plesa, pozorišta, filma, književnosti, arhitekture i vizuelnih umetnosti.

Supermarket

Facebook/Supermarket
Facebook/Supermarket concept store

Prvi beogradski concept store ušuškan je na uglu ulica Strahinjića Bana i Višnjićeve, u prostoru nekadašnje samoposluge. Otvoren je 2008. godine, a originalni, dinamičan i multifunkcionalan enterijer delo je arhitektice Maje Lalić. Niz kvalitetnih sadržaja koji se nude svrstava ga među omiljene adrese naše prestonice – od prodajnog mesta dizajnerskih komada za dom, odeće domaćih i stranih dizajnera, preko restorana i bara, knjižare i cvećare do galerijskog prostora… Svaki posetilac Supermarketa može pronaći nešto za sebe, a ovo jedinstveno mesto odličan je promoter moderne kulture življenja.

Pastis Bistro

Facebook/Pastis Bistro
Facebook/Pastis Bistro

U dobro poznatoj ulici Strahinjća Bana 52, na samom uglu sa Kapetan Mišinom nalazi se verovatno omiljeni kafić Dorćolaca – Pastis bistro. Ime je dobio po čuvenom franscuskom piću, pa je i eneterijer uređen u stilu pariskih bistroa i sve na ovoj adresi odiše šarmom francuske prestonice. Podeljen je na dva nivoa, a od proleća do kasne jeseni gostima je na raspolaganju i bašta. Često premali za sve goste koji požele da popiju dobru kafu ili da uživaju u čaši sjajnog vina, Pastis je idealno mesto za opuštanje i druženje sa prijateljima.

Bašta Marataan

Facebook/Bašta Marataan
Facebook/Bašta Marataan

U zgradi nekadašnje ambasade Indije, u Dositejevoj 26, smeštena je Bašta Martaan. Njen šarm osvojiće vas već na samom ulazu iza kojeg je skrivena bašta posuta sitnom, belom rizlom, ukrašena fenjerima, fotografijama i drugim retro elementima. Iako smeštena u strogom centru grada, dobro je skrivena od gradske vreve i pogleda prolaznika Dositejeve ulice. Unutrašnji deo Martaana je zapravo „salonac“ sa visokim plafonima, obojen prijatnim vintage tonovima. Pomalo nekonvencionalnog šarma nova Bašta Martaan je nastavila tradiciju i koncept stare, upotpunivši je neodoljivom egzotičnom gastronomskom ponudom.

Holesterol

Facebook/Holesterol Restoran
Facebook/Holesterol Restoran

Za ljubitelj tradicionalne kuhinje u modernoj interpretaciji tu je restoran Holesterol. Fine domaće kobasice, rebarca ili gulaš samo su neki od specijaliteta koje ovde možete probati. Osim po odličnoj ponudi, restoran je izdvaja i enterijerom koji je moderan i minimalistički, baziran na kontrastu crne i bele boje. Dok je spoljašnja fasada obložena daskama, unutrašnji prostor je pročišćen. Među elementima koji ovom restoranu daju karakter svakako su kamin pored kojeg su složena drva za ogrev, ilustracije na zidovima, stolice različitih boja…

Koffein

Facebook/Koffein Coffee Shop
Facebook/Koffein Coffee Shop

Prva u nizu Koffein kafeterija otvorena je upravo na donjem Dorćolu i odmah je postala sinonim za dobru kafu i uživanje u opuštenoj atmosferi. Šarmantni mali kafić na prometnoj raskrsnici Cara Dušana i Francuske mesto je gde se služi najkvalitetniji crni napitak iz različitih delova sveta, ali i čajevi, prirodni sok, a usput se možete zasladiti macaronima ili browniejem. Enterijer potpisuje UAU Studio, dok je za grafički dizajn bio zadužen Konstrukt Studio.

Elixir Juice Bar

Facebook/Elixir juice bar
Facebook/Elixir juice bar

U skladu sa svetskim trendovima i filozofijom zdrave hrane, otvoren je Elixir kao prvi beogradski vitamin bar. Svetao i prozračan enterijer, uz ljubazno osoblje i izloženo voće i povrće od kojeg se prave zdravi napici, samo su neki od aduta ovog mesta. Ako želite prirodni sok ili smoothie u kombinaciji po vašoj želji ili prema postojećim receptima, na pravoj ste adresi. Možete birati smoothie sa jogurtom, mlekom niske masnoće, sojinim mlekom i medom. Svi napici su idealni za doručak ili užinu, zato posetite ovo mesto u Strahinjića bana 52.

Podeli

Scroll to Top