Sve što treba da znate ako odlučite da počnete da vežbate tokom leta

Svi dobro znamo da je za takozvani bikini body potrebno da treniramo tokom cele godine, ali gorka je činjenica da smo pred sam početak lea najviše fokusirani na svoj izgled, višak kilograma i opuštene mišiće. To je po pravilu vreme kada sebi obećamo da ćemo već od jeseni početi da vežbamo i da ćemo do narednog leta imati zavidnu figuru, a onda se sve završi na praznim obećanjima. Da ne biste još jednom prošli kroz ovakav scenario jako je važno da, bez obzira na okolnosti, već sada krenete u akciju i preduzmete konkretne korake.
Mada je poznato da leto nije idealan tajming da se nakon duže pauze startuje sa treninzima, uvek je važnije napraviti prvi korak u trenutku kada imate jaku volju nego čekati na idealne uslove. Ako se pritom pridržavate i određenih pravila, gotovo je sigurno da ćete izbeći sve zamke u koje možete da upadete kada počnete da vežbate u sred leta.

NEMOJTE VEŽBATI NA OTVORENOM

Vežbanje na otvorenom tokom leta može da ima ozbiljne posledice i po one koji se bave sportom dugi niz godina, a početnicima se svakako ne preporučuje jer može da izazove niz neželjenih simtpoma. Zato se držite klimatizovanih prostora, bez obzira na to da li ćete se opredeliti za odlazak u teretanu ili ćete trenirati od kuće.

REDOVNO SE HIDRIRAJTE

S obzirom na to da je ovo doba godine kada se više znojimo i gubimo vodu, a sa njom i važne minerale, jako je važno da nadoknadimo izgubljenu tečnost. Zato bi trebalo da hidrirate telo tokom celog dana i da za vreme treninga pravite pauze kako bi uzeli po nekoliko gutljaja vode. U flašicu sa vodom možete ubaciti i kriške limuna, krastavac ili listiće nane. Tako ćete se osećati svežije i odmornije, koža će vam biti lepša i bićete manje gladni.

OBRATITE PAŽNJU NA ISHRANU

Sigurno ste već mnogo puta čuli da se telo gradi 80% u kuhinji i 20% u teretani što znači da bez pravilne ishrane nema ni rezultata. Mada bi svoj meni trebalo da prilagodite cilju koji želite da postignete, jer nećete jesti isto kada želite da smršate i kada imate u planu da dobijete na masi, tokom leta je najvažnije da imate više manjih obroka kako ne biste dodatno opteretili organizam.

POSAVETUJTE SE SA STRUČNJAKOM

Mnoge osobe na početku izgube mnogo vremena praveći greške, jer vežbaju bez konsultacije sa stručnjakom. Da ne biste prošli kroz ovakavko iskustvo nabolje je da se najpre posavetujete sa trenerom, koji vam može biti i najbolja podrška u prvom periodu.

KLJUČ JE U KONTINUITETU

Koliko puta vam se desilo da odradite nekoliko kvalitetnih treninga, ali čim propustite jedan, pravite veliku pauzu? Ako vam je ovaj scenrio poznat trebalo bi da naučite lekciju da je za vitku figuru i zategnute mišiće najvažniji kontinuitet. Kao što znate, možete trenirati mesecima, pa i godinama, ali ako se to svodi na tek nekoliko treninga mesečno sa pauzama od po nekoliko sedmica, nikada nećete postići željenu formu.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @daurpower
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top