Sve što treba da znate o trenutno najpopularnijem konceptu ishrane – autofagiji

Bez obzira na to da li pasionirano pratite food trendove i volite da isprobavate sve novitete kada je reč o zdravoj ishrani, ili to nije vaša šoljica čaja, verujemo da ste već čuli za autofagiju odnosno povremeni post. Sve popularniji koncept ishrane podrazumeva da veći deo dana (najčešće 16 sati) ne uzimamo hranu, tako da nam ostaje određen broj sati predviđen za sve obroke. Na taj način aktivira se metabolički proces autofagija, koji obnavlja telo i oslobađa ga od oštećenih ćelija koje su često uzrok raznih oboljenja i prevremenog starenja.

ŠTA JE AUTOFAGIJA?

Mehanizme autofagije otkrio je japanski biolog i profesor Yoshinori Ohsumi, za šta je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu iz oblasti fiziologije i medicine. Njegova početna ideja bila je da se metabolički procesi s godinama usporavaju, zbog čega je organizam skloniji delovanju slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Upravo su te oštećene ćelije uzrok različitih oboljenja i prevremenog starenja. Kada se aktivira metabolički proces autofagija, telo se oslobađa oštećenih ćelija i tako suzbija negativne efekte starenja organizma.

Činjenica je da najveći broj ljudi povremeni post primenjuje sa ciljem da se oslobodi viška kilograma, ali ovaj način ishrane ima niz zdravstvenih benefita. Biolozi, genetičari i neurohirurzi dokazali su da autofagija učestvuje u mehanizmu odbrane od mnogih bolesti poput svih vrsta karcinoma, diabetesa, bolesti jetre i autoimunih poremećaja, određenih oblika demencije, raznih infekcija, kao i Parkinsonove i Hantingtonove bolesti.
Jedna od velikih prednosti autofagije jeste činjenica da podmlađuje telo. Naime, ovo je najpoznatiji prirodan način da telo vrati sat unazad podmlađujući svoje ćelije. Biolozi i neurolozi objašnjavaju da, kada su naše ćelije pod stresom, autofagija se ubrzava kako bi zaštitila organizam i time ojačala imuni sistem. Uz to, oni koji su testirali ovaj koncept ishrane tvrde da imaju značajno više energije.

KAKO AKTIVIRATI AUTOFAGIJU?

Postoji nekoliko načina da se aktivira mehanizam autofagije, a u nastavku vam donosimo sve opcije:
Prekonoćni post – podrazumeva da tokom 12 sati ne konzumiramo hranu, pa je idealna opcija za početnike. Dan možete započeti doručkom u 9h, a završiti večerom u 21h ili ga na sličan način prilagoditi svom rasporedu.
14:10 metoda – kao što joj samo ime kaže, ova metda podrazumeva post u trajanju od 14 sati, čime vam za obroke preostaje 10 sati u danu.
16:8 metoda – ovo je napoznatija i najučinkovitija metoda autofagije, koja se primenjuje tako što se tokom 8 sati u danu jede, a preostalih 16 sati se ne konzumira hrana.
5:2 metoda – za razliku od prethodnih metoda, ova podrazumeva da se 5 dana u nedelji možete hraniti kao i obično, a da tokom 2 dana ograničite unos hrane na 500-600 kalorija dnevno. Poželjno je da ova dva dana budu raspoređena tako da se ne vezuju.
Jedan obrok dnevno – najduža i najzahtevnija metoda autofagije podrazumeva da imate samo jedan obrok u danu. Zbog dužine trajanja posta, ova metoda nije pogodna za početnike.
Napomena: Tokom perioda gladovanja dozvoljeno je piti vodu, čajeve i kafu bez mleka i šećera.

Mada ne postoje ograničenja u tome kako bi obroci trebalo da izgledaju za vreme privremenog posta, poželjno je da jedete povrće, voće, žitarice, meso, ribu, prirodne sokove, a da izbegavate slatkiše, grickalice, alkohol, gazirane sokove… Ograničenje ne postoji ni u tome koliko ćete dugo praktikovati ovaj koncept ishrane, pa zavisi od cilja koji želite da postignete, ali i od toga kako ćete se osećati tokom autofagije. Ukoliko ste početnik nemojte primenjivati ektremnije modele već krenite postepeno, osluškujte svoj organizam i pratite kako se osećate. To će vam biti najbolji putokaz.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @pickuplimes
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top