Top 3 mesta za coffee break: Gde se služi najbolja kafa u Beogradu?

Kapućino ili espreso, jutarnja ili popodnevna, svejedno je. Ispijanje kafe uvek okrepljujuće deluje na nas i daje nam onu posebnu, dodatnu energiju da ostvarimo sve što poželimo. Malo koja odrasla osoba može da zamisli dan bez ispijanja bar jedne šoljice omiljenog crnog napitka, ali da bi unos dnevne kofeinske doze bio pravi hedonistički užitak, kafa mora biti viskog kvaliteta, lepo servirana i sa ljubavlju pravljena.
U Beogradu je niz mesta koja su specijalizovana upravo za služenje najfinijih kafa koja svojim mušterijama mogu da priušte veliki izbor različitih vrsta kafe viskog kvaliteta. Za vas smo izabrali tri idealna mesta na kojima možete popiti svoju dozu omiljenog napitka, a osim po odličnoj ponudi, ove kafeterije ističu se i po jedinstvenom enterijeru.

Koffein

Facebook/Koffein
Facebook/Koffein

Na dve lokacije u gradu nalaze se kafeterije Koffein koje u svojoj ponudi imaju širok izbor specialty kafa od takozvanih single origin vrsta arabike. Naglasak je na ručnoj, light, medium ili dark roast pripremi da bi se očuvale specifične arome. U ponudi je kafa direktno uvezena s odabranih plantaža Brazila, Gvatemale, Kolumbije, ali i autentični beli, crni, zeleni i voćni čajevi iz Indije i Kine, kao i sveže ceđeni prirodni sokovi od sezonskog voća. Koffein na Dorćolu u ulici Cara Dušana smešten je u malom prostoru na dva nivoa koji odlikuje savremeni dizajn, a u njemu dominiraju crteži u kojima je glavni protagonista vrabac kao simbol Beograda.
Drugi lokal u samom centru grada tačnije u ulici Cara Lazara mnoge je veći, modernog je dizajna, a u njegovom sastavu je i mali muzej kafe čije eksponate gosti mogu da razgledaju dok piju svoj omiljeni napitak. U ponudi se nalaze četiri vrste espreso kafe (Brasil, Honduras, Costa Rica i El Salvador), kao i četiri vrste domaće kafe (Light, Medium, Aroma i Premium) i više od dvadeset vrsta čajeva.

Kafeterija

Facebook/Kafeterija
Facebook/Kafeterija

Prateći koncept specialty coffee, vlasnici Kafeterije orijentisali su se na izbor single origin kafa, kao i pripremu posebnih mešavina, kako bi domaćim gostima ponudili izbor najkvalitetnijih ukusa. Gosti mogu da probaju Kopi Louwak, najskuplju kafu na svetu koja se pravi na neuobičajen način, ali tako da daje samo najkvalitetnija zrna. U ponudi su i kafe iz Brazila i Indije, koje su 100 odsto arabica, zatim kafa iz Tanzanije, pržena tako da pruža nešto jači ukus uz aromu čokolade i cimeta, kao i kafa iz Etiopije sa citrusnim notama koje joj daju jedinstveni osvežavajući ukus. U Kafeteriji prave i svoju mešavinu, koju čine kafe iz Brazila, Kolumbije, Gvatemale i sa Kostarike, a koja ima izbalansiran, blag i smirujući ukus. Za one koji vole kafu sa različitim aromama, tu su i kafe sa ukusom lešnika, čokoladnog keksa, karamele i vanile, a za ljubitelje čajeva u ponudi su Shangri-la čajevi, među kojima su beli čaj od lavande i vanile, zeleni organski čaj i crni cejlonski.
Jedinsvene Kafeterija ukuse možete probati na tri mesta u gradu – na Dorćolu u ulici Žorža Klemensoa, na Studentskom trgu i na Vračaru u ulici Koče Kapetana. Enterijer odlikuje mešavina industrijskog i retro stila, a sva tri ambijenta napravljena su sa velikom ljubavlju što će vas naterati da poželite da u njima provedete čitav dan. Ili bar popodne.

Šoljica

Facebook/Šoljica
Facebook/Šoljica

U samom srcu grada na Trgu Nikole Pašića smeštena je Šoljica. Nastala u želji da ispijanje kafe pretvori u jedinstven doživljaj, vlasnici kafeterije neprestano tragaju za najkvalitetnijim kafama širom sveta, a u direktnoj trgovini sa farmerima plaćaju premium cenu kako bi dobili najbolja zrna kafe. Potom, to pažljivo odabrano zrno prže na način koji ističe sve karakteristike njegove zemlje porekla, plantaže na kojoj je uzgajano, botaničke vrste, nadmorske visine… A sve to samo sa jednim ciljem – da obezbede najbolje iskustvo ispijanja kafe. U Šoljici možete degustirati kafu Daterra Sweet Collection iz Brazila ili Los Congos iz Nikaragve, ali i vrste iz drugih zemalja Južne i Centralne Amerike.Tu je i veliki izbor specialty crnog, zelenog i belog čaja. Za ljubitelje toplog napitka, u ponudi su beli čaj Mao Feng, crni čaj Ceylon op Pettiagalla, zeleni Pure Green Sencha, Casablanca Mint, Goji&Acai, kao i Kenya Tinderet Aronia u kombinaciji s tropskom trešnjom i mnogi drugi.
Kao što joj samo ime kafe, Šoljica nije mnogo velika i napravljena je taman po meri gostiju koji žele da u miru uživaju u svakom gutljaju omiljenog napitka.

Naslovna fotografija: Facebook/Kafeterija

Podeli

Scroll to Top