Delikatesi od açai bobica najbolji su saveznik u borbi protiv kilograma

Açai bobice dobro su poznate u svetu superhrane. Stanovnici amazonskih nizija ih koriste u svojoj ishrani već hiljadama godina. U nekim plemenima predstavljaju i do četrdeset odstvo od ukupnog unosa hrane. Popularnost açaija u Brazilu tolika je da je prisutan gotovo u većini jela i pića, pa ćete ga tamo naći u sokovima, smoothieju, doručku, slatkišima… što i nije teško razumeti s obzirom da se ovo voće bere u prašumama te zemlje. a razlog tome je i što açai ima i super ukus koji je nešto između jagode i čokolade.
Međutim, hit u svetu, a i kod nas açai bobice su, osim zbog svojih mnogobrojnih nutritivnih vrednosti, postale i zbog toga što su odličan saveznik svakome ko želi da izgubi na težini. Najviše ih je popularizovala Oprah Winfrey koja je u svojoj emisiji prošle godine otkrila da je zahvaljujući njima izgubila čak trideset kilograma.

nas p ab 6715

 

Mit o čudesnom mršavljenju s açai bobicama postoji otkad su se prvi puta pojavile na tržištu superhrane. Tvrdi se da su toliko učinkovite u gubitku težine jer regulišu osećaj sitosti zbog bogate količine vlakana koju sadrže. Naravno da nećete smršati uzimajući samo açai bobice jer ništa ne može zameniti zdravu ishranu i redovne treninge. Ali, ako ste odlučni u promeni načina života i želite nešto što će vam olakšati proces skidanja kilograma i to na prirodan način, acai je svakako dodatak koji će vam pomoći u tome.
Açai bobice i pored toga što su voće sadrže nizak procenat šećera, a bogate su masnoćama i to onim zdravim. Masnoće u açai prahu čine uglavnom nezasićene masne kiseline poput omega-9, oleinske, palmitinske i omega-6 linoleinske kiseline. One doprinose održavanju niskog nivoa holesterola u krvi ukoliko iz prehrane izbacite zasićene masnoće.

2p ab 6715

 

Açai je takođe i odličan izvor vlakana, a sadrži i proteine, minerale poput kalcijuma, gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Posebno je bogat izvor E vitamina koji doprinosi zaštiti koji čini vašu kožu i kosu lepšim.
Kako su sveže ubrane açai bobice izuzetno osetljive i kvarljive, nakon berbe moraju biti obrađene u roku od najviše 24 sata. Zbog toga proizvođači superhrane nude açai u prahu čija je hranjiva vrednost gotovo ista kao i kod svežih bobica.
Predlažemo vam da açai prah uvrstite u svakodnevnu ishranu, dodavajući ga u smoothie, zobenu kašu, jogurt, voćnu salatu, ceđene sokove, deserte, pudinge, sladolede… Izbor je neograničen i zavisi samo od vašeg ukusa!

4p ab 6715

Podeli

Scroll to Top