Usne su vam suve i ispucale? Evo šta možete da preduzmete kad balzami ne pomažu

Kada temperature padnu, a vetar postane deo naše svakodnevice, prva stvar koja strada uglavnom su naše usne. Nije mali broj onih koji se tokom jeseni i zime suočavaju s konstantno suvim i ispucalim usnama, bez obzira na to što redovno koriste balzame. Mada ovi proizvodi za hidrataciju jesu neophodni, najčešče nisu dovoljni. Ako želite da vam usne budu meke i zdrave i tokom najhladnijeg dela godine potrebno je da im posvetite još malo ljubavi i pažnje. U nastavku vam donosimo korake koje bi trebalo da preduzmete ako spadate u grupu onih kojima su usne konstantno dehidrirane bez obzira na to što imate i po nekoliko balzama u torbi.

REDOVNA EKSFOLIJACIJA
Odavno smo naučili lekciju da je redovna eksfolijacija jedna od najboljih stvari koju možemo da uradimo za svoju kožu, ali često zaboravljamo da je uklanjanje mrtvih ćelija s usana takođe neophodno ako želite da budu zdrave tokom zime. Zato bar dva puta nedeljno uradite piling kako biste pospešili obnovu ćelija, ali i protok krvi i limfne tečnosti. Danas na tržištu postoji veliki broj ovih preparata, među kojima većina sadrži i mnoge hranljive sastojke, a piling možete napraviti i sami od maslinovog ulja i šećera. Nakon što uradite ekfolijaciju, obavezno bogato hidrirajte usne.

Fenty Beauty – Pro Kiss’r Lip-Loving Scrubstick (Sephora)

VEČERNJA NEGA
Baš kao što koža zahteva intenzivnu večernju hidrataciju tokom zime, slična je situacija i s usnama. Mada deblji sloj balzama za usne pre spavanja može biti sasvim dovoljan, mnogo bolje rezultate dobićete ako nanesete kapsulu vitamina E, Pavlovićevu mast ili antirid kremu.

MUDAR ODABIR BALZAMA
Verovatno znate bar jednu osobu koja kaže da što češće koristi balzam, usne su joj sve suvlje. Ovo se najčešće dešava jer sastojci u balzamu, prvenstveno parfemi, iritiraju nežnu kožu na usnama. Zato nemojte birati primamljive proizvode koji lepo mirišu već one koji ne sadrže veštačke mirise. Mnoge osobe alergične su i na druge sastojke, kao što su kamfor, mentol i fenol, iako su oni generalno dobri za usne. S druge strane, prosečnoj osobi najviše će odgovarati tretmani na bazi ricinusovog ulja, ceramida, glicerina, vitamina C i E, šea putera ili ulja avokada.

Balzam možete napraviti i sami, a jedan od najčuvenijih recepata je tretman francuske farmaceutkinje Lorraine Dallmeier.

Sastojci:
10 gr kakao putera
1 gr kandelila voska
3 gr kokosovog ulja
7 gr ulja od koštica marelice
2 gr suncokretovog ulja
1 gr ricinusovog ulja
2 gr prirodnog vitamina E
0,6 gr eteričnog ulja grejpa
0,4 gr eteričnog ulja narandže

Priprema: Otopite na pari kakao puter, kandelila vosak i kokosovo ulje. Kada se otopi, sklonite s pare i dodajte ricinusovo ulje, suncokretovo ulje i ulje od koštica marelice ulje. Mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Vratite na paru i mešajte kako bi se sastojci dobro sjedinili. Sklonite s pare i ostavite balzam da se malo prohladi. Na kraju dodajte vitamin E i eterična ulja grejpa i narandže i još jednom sve dobro promešajte.

ISHRANA
Za zdravlje usana važna je i pravilna ishrana, a pre svega unos namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama i vitaminima E i C. Zato jedie ribu i morske plodove, kao i voće i povrće. Podjednako je bitan i unos dovoljne količine vode, pa se potrudite da konzumirate najmanje dva litra na dan.

NAPOMENA: Veliki broj osoba u ovom periodu suočava se s pojavama, kao što su atopični dermatitis ili heilitis. Ako su vam usne jako suve, a u uglovima imate pukotine i crvenilo, to je znak da imate atopični dermatitis. S druge stane, heilitis, u narodu poznat kao žvale, najčešće je praćen pojavom ranica, pa čak i plikova. Ukoliko prepoznate neko od ova dva stanja, obavezno se obratite dermatologu.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @eleanorpendleton
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top