Zašto je Jane Birkin odlučila da se odrekne svoje kultne Hermès torbe?

Prvi model bezvremenske Birkin torbe, modne kuće Hermès izrađen je pre više od trideset godina za model, pevačicu i ‘it’ devojku Jane Birkin. Kultni asesoar nastao je kada su poznatoj Britanki u avionu ispale sve stvari iz torbe što je video Jean-Louis Dumas, tada generalni direktor brenda, koji je, igrom slučaja, sedeo pored nje. Tada su došli na zajedničku ideju da Hermès mora početi da proizvodi tašne sa pregradama koje će biti istovremeno elegantne i praktične. Sve ostalo je istorija. A kultna torba postala je statusni simbol širom sveta čija popularnost vremenom sve više raste.

1p jb 29715

Međutim, slavna dama odlučila je da se odrekne svoje torbe i da objavi rat prestižnoj modnoj kući. Naime, prema saopštenju PETA grupe (People for the Ethical Treatment of Animals), Jane Birkin je zatražila promenu imena kultne torbe. U objavi za medije na službenoj stranici PETA-e piše da se popularna verzija od krokodilske kože proizvodi u vrlo okrutnim uslovima za životinje. Zato je Jane najavila prekid saradnje s luksuznim brendom ako se kuća ne uskladi s međunarodnim standardima za proizvodnju ove torbe. Kompanija Hermès ogradila se od sadržaja videa i najavila daljnju istragu.

2p jb 29715

Kultni proizvod francuske modne kuće izrađuje se od različitih vrsta najfinije kože, a cena jedne torbe kreće se oko 15.000 američkih dolara, dok u pojedinim slučajevima raste čak do nekoliko stotina hiljada dolara. Vole da je nose sve svetske zvezde poput Victorije Beckham, Jennifer Lopez, Kim Kardashian, a videli smo je i u kultnoj seriji „Seks i grad“.
Sporna verzija torbe izrađena od krokodilske kože košta najmanje 36.000 američkih dolara, pa spada u jedan od najpoznatijih Hermèsovih proizvoda, zajedno sa svilenim šalovima i torbi koja je dobila ime po Grace Kelly. Potrebno je dva ili tri krokodila kako bi se izradila jedna Birkin Croco, a ceo proces ove ručno izrađene torbe traje između 18 i 25 sati.

3p jb 29715

Podeli

Scroll to Top