Životna priča: Neisrpni optimizam i ambicija Michelle Obame

Harizma, šarm i vedar duh glavna su obeležja karaktera Michelle Obame, a ako na to sve dodamo i upornost koja karakteriše njen horoskopski znak jarac, onda ne čudi što je ova ljupka advokatica i spisateljica uspela da očara čitav svet. Ona je borac za ljudska prava, odlična supruga i majka, a uz to i modna ikona. Nakon Jacqueline Kennedy jedina je prva dama u SAD koja je dobila naslovnu stranu Vogue-a, a pre dve godine, bila je i deo ceremonije dodele Oscara. Supruga četrdeset i četvrtog američkog predsednika Baracka Obame, ovog vikenda proslavila je pedeset i prvi rođendan, a tim povodom donosimo vam njenu životnu priču.

1p mols 18115

Michelle LaVaughn Robinson rođen je 17. januara 1964. godine u Čikagu. Njen otac bio je zaposlen u vodovodu i aktivno je podržavao Demokratsku stranku, dok je majka Marian radila najpre kao sekretarica, ali se odrekla karijere kako bi odgajala svoju decu. Michelle ima godinu i po dana starijeg brata Craiga. Preci prve dame SAD bili su robovi koji su živeli u južnom delu zemlje, a ona svoje odrastanje opisuje kao klasično za sve pripadnike srednje klase – majka je bila domaćica dok je otac radio, uvek su se okupljali za vreme ručka, dok su vikende provodili u prirodi. I supruga Obame i njen brat bili su veoma bistra deca, pa su tako nakon šestog razreda prebačeni u odeljenja za naprednu decu i uz to su preskočili jedan razred u obrazovanju.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Ova ambiciozna dama bila je najbolji đak u svojoj generaciji u gimnaziji, a nakon toga je kao i njen brat upisala prestižni Prinston univerzitet na kome je diplomirala 1985. godine. Njen siplomski rad bio je na temu crnaca koji se školuju na tom univerzitetu i crnačke zajednice, i izazavao je popriličan šok u to vreme uglavnom kod studenata koji su potekli iz elitnih porodica. To joj je samo dalo „vetar u leđa“, pa je tri godine kasnije stekla i diplomu doktorskim studija na Harvardu.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Nakon školovanja, Michelle je najpre radila u jednoj advokatskoj kancelariji gde je 1991. godine i upoznara svog budućeg supruga Baracka. U svojoj bogatoj karijeri, ona je radila za gradsku vlast u Čikagu, zatim kao saradnik dekana studentske službe na Univerzitetu Čikago, a početkom novog milenijuma bila je zaposlena i na Medicinskom fakultetu u Čikagu kao izvršni direktor koji je bio zadužen za poboljšanje zdravstvenog sistema. Na tom poslu se zadržala sve do izbora njenog supruga za predsednika SAD.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Kada je reč o njenom porodičnom životu, u vreme kada je upoznala supruga, oni su bili jedino dvoje crnaca koji su radili u prestižnoj advokatskoj kancelariji Sidley Austin. Michelle je dodeljena kao mentor Obami kada se zaposlio, ali su se zaljubili jedno u drugog već nakon prvog poslovnog ručka. Venčali su se posle godinu dana zabavljanja, a tokom braka su dobili dve kćerke – Malia Ann je rođena 1998, a Natasha koja je poznatija kao Sasha, 2001. godine.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Nakon što je Obama izabran za predstavnika u Senatu, porodica se nije preselila u Vašington već su nastavili da žive u Čikagu, a odlazak u prestonicu usledio je tek 2008. godine kada je Barack prvi put izabran za predsednika SAD. Michelle ne krije da su tokom braka imali uspone i padove jer im je bilo teško da uslade poslovne i porodične obaveze, ali da su sve probleme prevazilazili zahvaljujući ljubavi i obostranoj želji da njihov brak opstane.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Ova besprekorna dama aktivno je učestvovala u kampanji svog supruga tokom predsedničkih izbora i već tada su je osim naroda zavoleli i svi modni znalci. Od strane Vanity Faira proglašena je među 15 najbolje obučenih poslovnih žena u Americi još 2007. godine, a njene odevne kombinacije uvek izazivaju veliku pažnju u javnosti. Zbog toga je neki obožavaju, a neki je smatraju modnim populistom jer pored skupocenih brendova često bira odeću koja je namenjena srednoj klasi. Kako god, Michelle je postala pravi kult ne samo u SAD već u čitavom svetu.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

 

Podeli

Scroll to Top