17 beogradskih restorana našlo se u Michelinovom vodiču za 2023. godinu

Nakon što je krajem prošle godine objavljen prvi Michelin gastronomski vodič za Srbiju, ove nedelje predstavljen je drugi po redu vodič u kome se našlo 17 prestoničkih restorana. Tim povodom Turistička organizacija Srbije objavila je da je ovo veliko priznanje za kvalitet i raznovrsnost gastronomske ponude našeg glavnog grada. U Michelinovom gastronomskom vodiču za 2023. godinu našlo se svih 14 restorana od prošle godine, kao i tri nova restorana, a restoran Iva New Balkan Cuisine ponovo je dobio prestižnu oznaku Bib Gourmand. U pitanju je priznanje koje je dobilo ime po zvaničnoj maskoti Michelina po imenu Bibendum, a dobijaju ga restorani vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac.

Beogradski restorani koji su svrstani u kategoriju preporučenih su, kao i prošle godine, Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište, Langouste i Bela Reka. Novi preporučeni restorani su Metropolitan Grill u hotelu Hyatt Regency, Skylounge u hotelu Hilton i Twenty Two u hotelu Metropol Palace.

U skladu sa uobičajenom praksom u svim Michelin destinacijama, izbor restorana u Beogradu obavili su anonimni i nezavisni inspektori, a restorani su vrednovani u skladu sa opštim i ujednačenim kriterijumima Michelin vodiča. Novom selekcijom Beograd nastavlja da bude odabir Michelina, što doprinosi reputaciji našeg glavnog grada kao preporučenoj destinaciji za bogata i raznovrsna gastronomska iskustva.
Inače, ovaj vodič nastao je sa ciljem da vozačima i turistima olakša put pomoću mapa i predloga restorana, ali i hotela, radnji, benzinskih stanica i drugih korisnih informacija. Ideja je potekla od braće Andrea i Eduarda MIchelina, a ocenjivanje vrši tim nezavisnih inspektora.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @homa_restoran
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top