Dva zdrava doručka za brz metabolizam tokom celog dana

Hrana koju jedemo predstavlja temelj našeg zdravlja jer iz nje dobijamo hranljive materje za izgradnju mišića, obnovu tkiva i jačanje imunog sistema koji nas štiti od svih bolesti. Nažalost, ubrzan način života u savremenom svetu obično sa sobom nosi veliki unos rafinisanih šećera, veštačkih zaslađivača i prerađenje hrane, pa sve veći broj ljudi ima problem sa radom probavnog sistema. Na usporen rad metabolizma utiče i nedovoljna hidratacija, prebrzo obedovanje, neredovni obroci, velike porcije, konzumiranje maske i kalorične hrane…
Poslednjih godina sve više naučnih studija pokazuje da je pravilan rad probavnog sistema osnov zdravlja, a najbolji način da podstaknete svoj metabolizam jeste da priuštite sebi zdrav doručak, koji će sadržati izbalansiranu količinu proteina, zdravih masti i ugljenih hidrata. Pomenuti nutritijenti podstiču varenje, a istovremeno su zasitni, pa nećete imati potrebu za nezdravim grickalicama ili slatkišima pre ručka. U nastavku vam donosimo dva odlična predloga.

MUSLI SA BOBICAMA

200 ml jogurta ili kefira
250 gr odmrznutog bobičastog voća (po izboru možete koristiti i drugo voće, poput ananasa, breskve ili smokve)
50 gr oraha
50 gr ovsenih pauljica

Priprema: Pomešajte u tanjiru jogurt ili kefir sa ovsenim pahuljicama i dodajte sitno naseckane orahe. Sve dobro promešajte pa stavite voće.

BEZGLUTEINSKI MAFINI

100 gr listova kelja (sitno naseckanih)
2 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
1/2 kafene kašike morske soli
60 gr baby spanaća
malo svežeg vlašca (po ukusu)
280 gr kuvane kinoe
3 jaja
1 kašika chia ili lanenih semenki
200 gr bademovog brašna

Priprema: Pomešajte listove kelja sa maslinovim uljem i solju i gnječite ih oko 3 minuta da bi omekšali. Potom dodajte baby spanać i vlašac (ukoliko ga koristite). U drugoj posudi umutite jaja i dodajte im chia seme (ili laneno) i pomešajte sa prethodno pripremljenom smesom od kelja, spanaća i maslinovog ulja. Dodajte i bademovo brašno i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Podmažite maslinovim uljem pleh za pečenje mafina i rasporedite testo u njemu. Pecite oko pola sata na 180 stepeni, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu mafina ne bude čista.

Naslovna fotografija: @joyfulhealthyeats
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top