Ako još niste odlučili gde ćete na letovanje, Tamara Savić ima tri sjajna predloga za odmor u avgustu i septembru

Sezona godišnjih odmora u punom je jeku, znamo da je većina vas odavno odlučila gde će na more, a neki su se već i vratili sa letovanja. Međutim, isto tako znamo da ima i onih koji još ne mogu da odluče gde žele da provedu dragocene dane odmora, a ako ste i vi među njima, verujemo da će vam pomoći predlozi travel blogerke Tamare Savić, koja stoji iza Instagram profila @putujucakasika.
Naša današnja sagovornica izdvojila je tri odlična mesta za odmor u avgustu i septembru i dala vam praktične savete za svaku od destinacija. Verujemo da će njena priča mnoge od vas naterati da obiđete makar jednu od ovih destinacija, ako ne ove, onda makar sledeće godine. 

SANTORINI

Ako vam je potreban romantičan odmor i želite da letujete na mestu sa najlepšim zalascima sunca, onda je Santorini prava stvar za vas. Na ovo grčko ostrvo ne putuje se zbog plaža niti zbog kupanja već upravo zbog jedinstvene atmosfere.

AVIO KARTE: Uvek kada putujem prvo gledam da li za određenu destnaciju postoje karte preko low cost kompanija, a najčešće putujem Wizz Airom. Super je što od prošle godine postoji direktan let za Santorini, a cena karata je zaista pristupačne. Za let sa ručnim prtljagom potrebno je izdvojiti oko 110 evra, a za let sa koferom oko 220. Putovala sam sa drugaricom tako da smo kupile jednu kartu sa ručnim prtljagom, a drugu sa koferom, pa smo pakovale zajedno stvari i tako uštedele novac.

SMEŠTAJ: Najpoznatija mesta na Santoriniju su Fira i Ija. To su ona bajkovita mestašca sa fotografija gde su kućice sa plavim kupolama koje su u stenama. Međutim, cena smeštaja u tim mestima ide i do nekoliko hiljada evra za noć, iako naravno može da se nađe i mnogo jeftinije. Ipak, smatram da nema potrebe trošiti ozbiljnu sumu novca na smeštaj jer vam je dovoljno da odete jednom ili dva puta tamo. Zato sam izabrala mnogo povoljniju Perisu – mali gradić na moru sa smeštajem na plaži, gde je cena noćenja za dvoje sa doručkom iznosila 170 evra. Grad je dobro povezan sa svim turističkim mestima, a cena autobuske karte iznosi oko 2 evra.

PLAŽE: Kao što sam već rekla, Santorini nije ostrvo na koje se ide zbog plaža već više zbog romantičnih zalazaka sunca i bajkovitih predela, ali svakako da ćete želeti da se kupate kada ste na moru. Gradić u kom smo bile smeštene nalazi se na obali i ima jako lepu plažu, ali je pesak na crne boje što se možda nekome ne bi dopalo, ali meni nije smetalo. Naravno, voda je prelepa i topla, kao i u celoj Grčkoj.

GASTROMONIJA: Gastronomija na Santoriniju ista je kao i u čitavoj Grčkoj. Musaka i grčka salata su nešto što svakako morate probati, a svima bih preporučila i solo gelato – grčki jogurt sa vaflima za koji nisam sigurna da se služi u ostatku zemlje. Prosečna cena ručka je oko 15 evra. Naravno, u Firi i Iji, cene su skuplje. Ipak, nisam propustila odlazak u poznati restoran Frankos u Firi gde dok večerate posmatrate zalazak sunca, a iza vas su kućice. Mesta u ovom restoranu moraju unapred da se rezvišu, jer je uvek gužva, a platićete oko 20 evra glavno jelo, 10 evra salatu, a koktel oko 15 evra.
S druge strane, u Perisi, u kojoj smo bile smeštene, sve je upola jeftinije, a najviše mi se dopala hrana u tamošnjem Trankilo baru. Imaju malo drugačiji jelovnik, ali je hrana koju nude preukusna. Posebno su me oduševile njihova musaka od pečuraka i garlic bread. U Grkoj volim i to što uvek u restoranu dobijete nešto na račun kuće, uglavnom desert, što je jako lep gest.

MESTA KOJA NE BI TREBALO PROPUSTITI: Najpoznatija mesta na Santoriniju su Fira i Ija i zaista zalaske sunca na tim lokacijama vredi videti makar jednom u životu. Pred zalazak obično svi sednu na stepenice, a kada sunce zađe okupljeni aplaudiraju što je jedinstven doživljaj po kome je ovo ostrvo prepoznatljivo. Zanimljivo je i to što možete da iznajmite raskošnu haljinu i da se slikate među plavim kupolama, što oni zovu Flying Dresses.
Svima bih preporučila i odlazak u mesto Nea Kameni gde se nalazi jedan od aktivnih vulkana. Tokom tog izleta imali smo priliku da prođemo oko kratera i da budemo na mestima gde je prolazila lava. U pitanju je celodnevni izlet na koji se ide brodićem, a organizovano je i kupanje u toplim izvorima.

NICA

Za mene je odlazan na Azurnu obalu odlična opcija za one koji žele aktivan odmor tokom kog će svakog dana obilazati i otkrivati nova mesta.

AVIO KARTE: Ovde bih opet preporučila putovanje low cost kompanijama jer od pre mesec dana postoji direktan let Wizz Airom iz Beograda. Cena karte sa ručnim prtljagom je oko 200 evra, a sa koferom oko 300. Naravno, uvek je dobra opcija kada ste fleksibilni sa datumima jer će vam kompanija ponuditi najjeftiniju opciju u tom periodu.

SMEŠTAJ: Ovog puta prvu noć sam provela u prelepom apartamnu na periferiji, a cena noćenja za četiri osobe iznosila je 450 evra. Moram da naglasim da to uopšte nije loša opcija jer je Nica mali grad i nije neophodno da budete u centru. Međutim, mi smo ipak odlučili da odmor provedemo u nešto skromijem smeštaju u starom delu grada, gde se nalaze prelepe radnje, restorani, kafići, ali je zato i konstantna buka. Cena noćenja za dve osobe iznosila je 100 evra.

PLAŽE: Nica ima plažu sa krupnim kamenjem koja nije baš po mom ukusu. Iznajmljivanje ležaljki na glavnim gradskim plažama je od 20 do 30 evra, a ako dođete popodne, plaćate upola cene. Naravno, niste u obavezi da iznajmite ležaljku već možete samo staviti peškir na plaži, ali neće vam biti baš udobno na kamenčićima. Upravo zbog toga volim da obilazim peščane plaže u okolnim mestima, kao što su Vilfranš Sur Mer, Ez ili Sen Žan Kap Fera, a svakako ne treba propustiti ni odlazak u San Trope. Prevoz je jako dobro organizovan, a cena karte je 1,5 evro (osim za San Trope koji je udaljeniji). Smatram da je odlična opcija da budete smešteni u Nici, koja je jako lepa za večernje šetnje i obilaske kafića i restorana, a da svakog dana obilazite okolna mesta sa zbilja odličnim plažama.

GASTRONOMIJA: Kada sam u Francuskoj volim da posećujem njihove pekare i da jedem kroasane za doručak. U ponudi je mnogo različitih vrsti, a ovaj deo zemlje je specifičan po kroasanima sa lavandom. Kada smo kod doručka odlična opcija je i kiš loren. U Nici bi svakako trebalo da probate i Niçoise salatu sa zelenom salatom, krastavcem, tunjevinom, sardinom i jajem. Odlično spremaju i ribu i morske plodove, a ne bi trebalo propustiti ni poslastičarnicu Fenocchio u kojoj se služi najbolji sladoled na svetu. Od izbora ukusa verovatno će vam se zavrteti u glavi, a nude se najrazličitije arome, kao što su mohito, pinakolada ili tamjan do nešto klasičnijih poput nugata ili čokolade. Ako idete do San Tropea obavezno probajte njihov tart Tropézienne (mada ovaj deset možete naći i u Nici). U pitanju je tart sa testom kao za brioš i kremom od vanile u koji idu i narandža i ružina vodica, koje mu daju specifičan ukus.
Kada je reč o cenama, dobra stvar je što veliki broj restorana nudi čitav ručak za oko 20 evra – glavno jelo, salata i desert, a cene doručka su oko 10 evra. Gotovo svaki bar ima happy hours kada su cene koktela 5-6 evra. Iako Azurna obala važi za mondensku destinaciju gde su cene izuzetno visoke, zapravo i nije baš tako. Na svakom mestu možete da prođete i skuplje i jeftinije, pa tako i u Nici.

MESTA KOJA NE BI TREBALO PROPUSTITI: To su svakako mala okolna mesta, kao što su već pomenuti Vilfranš Sur Mer, Sen Žan Kap Fer ili Ez, gde bi svakako trebalo obići Žardan Egzotik – egzotičnu bašti sa neverovatnim pogledom na more. Preporučila bih i obilazak Mentona, Antiba i Sen Tropea.

HURGADA

Egipat može da vam pruži bilo koju vrstu odmora koja vam je potreban. Ako želite da se izležavate u luksuznom rizortu, dobićete to. Ako želite aktivan odmor i svakodnevne odlaske na izlete, možete i to da dobijete. Sve zavisi od vas.

SMEŠTAJ I KARTE: Za razliku od Santorinija i Nice, u Egipat sam putovala preko agencije i to smatram najboljom opcijom za tu zemlju. Većina aranžmana je all inclusive što je dosta olakšavajuće jer ne morate da razmišljate o tome šta ćete i gde jesti. Meni je bilo važno da budem u rizortu koji je u cetru grada, da ima svoju plažu i da ne bude mnogo dece u hotelu, što sam to i dobila. U blizini hotela je i nova Marina – prelepo šetalište sa mnogo radnji i restorana koje svakako treba videti.

PLAŽE: Svako ko je bio u Egiptu zna koliko je Crveno more lepo i koliko su lepe njihove plaže. Hotel u kom sam bila smeštena, Bela Vista, ima ne tako veliku ali jako lepu plažu iz dva dela tako da sam uživala da se kupam tamo, a obišla sam i Orange Bay – plažu koju zovu egipatski Maldivi.

GASTRONOMIJA: Većina hotela u Egiptu ima kuhinje koje su prilagođene evropskim turistima tako da možete da jedete viršle, jaja, musli, različite vrste mesa, voće, povrće… Izbor hrane je toliko veliki da je nemoguće da ne nađete nešto po svom ukusu. Međutim, uvek kada negde putujem volim da probam lokalne specijalitete, pa je tako bilo i u Egiptu. U jednom prelepom restoranu u Marini jela sam molokhiju, njihovu tradicionalnu supu sa spanaćem koja se ne jede kašikom već hlebom. Inače, za taj specijalitet specifično je to što žena koja kuva mora da vrisne kako bi supa bila ukusnija. Imala sam priliku da probam i njihov humus, tahini i druge slične namaze, zatim različite vrste salata i malabi – suklijaš sa ružinom vodicom, kao i čaj od hibiskusa i kafu. Što se tiče cena, prilično su pristupačne, pa je tako večera za jednu osobu oko 10 evra, a kokteli su oko 5 evra.  

MESTA KOJA NE BI TREBALO PROPUSTITI: Za mene je ronjenje najlepše iskustvo koje sam doživela u Egiptu i upravo sam zbog toga išla tamo po drugi put. Iako sam se u početku malo pribojavala i nisam bila sigurna da li želim da se oprobam u tom spotu, sada planiram da polažem ispit kako bi dobila sertifikat da mogu sama da ronim, bez vodiča. Svakako bi trebalo obići i Kairo i videti piramide, ali taj izlet je prilično naporan. Putuje se cele noći, nakon toga sledi razgledanje na plus 40, a onda i povratak. Slično je i sa obilaskom Luksora, koji je doduše nešto bliži od Kaira. Preporučujem i odlazak na već pomenutu plažu Orange Bay, kao i posetu beduinskom selu.

Tekst: Ivana Nikolić
Foto: Privatna arhiva

Podeli

Scroll to Top