Ako mislite da nemate vremena za vežbanje, onda još niste čuli za sve popularnije tabata treninge

Da li vam se dešava da imate želju da redovno trenirate, ali usled mnogobrojnih obaveza i gustog dnevnog rasporeda nemate vremena? Japanski doktor Izumi Tabata pronašao je odličlno rešenje za sve one koji žive u užurbanom modernom dobu i ne mogu da izdvoje nekoliko sati nedeljno za treninge. Program Tabata neće vam oduzeti više od pet minita, a dovoljno je da vežbate dva do tri puta nedeljno, jer je reč o veoma intenzivnim treninzima. Sigurni smo da se pitate o čemu se radi?

Iako mu prvobitna namera nije bila da stvori način vežbanja za one koji nemaju vremena za teretanu, čuveni Japanac veoma je popularan u poslovnom svetu. On je bio trener japanskih klizača, a posmatranjem je shvatio da se bolji rezultati mogu postići kroz vežbe visokog inteziteta koje se rade u kratkim intervalima. Tako je osmislio Tabata trening koji traje do pet minuta. Trening klizača sastojo se od 6-7 intervala maksimalnog sprinta u trajanju od 20 sekundi sa 10 sekundi odmora između svakog intervala. Nakon testiranja ispostavilo se da su oni poboljšali aerobni kapacitet odnosno mogućnost većeg iskorišćenja kiseonika u telu za 14%. Osim toga, poboljšali su i anaerobne kapacitete, u njihovom slučaju sposobnost maksimalnog dužeg sprinta za čak 28%.

Dodatna istraživanja pokazala su da ne morate da koristite samo ovu vrstu aktivnosti odnosno sprint, već da Tabata program može da se izvodi i sa drugim vežbama kao što su preskakanje vijače, čučnjevi, sklekovi, trbušnjaci, zgibovi, a možete koristiti i tegove ili raditi vežbe na spravama. Izaberite svoju omiljenu vežbu i radite je u jakom intezitetu 20 sekundi, zatim napravite pauzu od deset i tako naizmenično uradite 7 do 8 intervala. Ukoliko ste početnik dovoljno je i 3 do 4 ponavljanja u intervalima. Trudite se da svaki put izaberete neku drugu vežbu kako bi aktivirali što veći broj mišića. Ova vrsta treninga veoma je intenzivna i preporučuje se svega dva do tri puta tokom nedelje. To znači da za samo petnaestak minuta vežbanja sedmično možete održavati svoju kondiciju, a dobri rezultati su zagarantovani.

Ipak, zbog svog intenziteta ovi treninzi nisu namenjeni svima, a prvenstveno bi trebalo da ih izbegavaju osobe sa povredama ili bilo kakvim kardiovaskularnim smetnjama.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@daurpower)

Podeli

Scroll to Top