Ako volite puter od kikirikija, puter od jabuka postaće vaš omiljeni namaz

Odavno je prošlo vreme kada smo uživali samo u klasičnom mlečnom puteru, a poslednjih godina sve su nam dostupniji maslac od kikirikija, badema, semenki bundeve ili lešnika. Uz parče hleba, ukusni namazi mogu biti savršen doručak ili užina, odličan su dodatak i slanim i slatkim sendvičima, a često ih stavljamo i u smoothie napitke, torte i kolače.

U jeku sve veće popularnosti maslaca sa različitim ukusima, poslednjih godina često smo nailazili na recepte u kojima se koristi puter od jabuka. Ovaj namaz veoma je popularan u Americi, a zbog bogatog ukusa sve više privlači pažnju i evropskih šefova kuhinja. Možete ga koristiti na isti način kao i pomenute maslace od orašastih plodova, a dodatni bonus ovog namaza je činjenica da je savršen dodatak stekovima od mesa.
Ako volite puter od kikirikija ili badema, budite sigurni da će puter od jabuke postati vaš omiljeni namaz, a mi vam u nastavku donosim recept koji smo pronašli na blogu Tieghan Gerard, jedne od trenutno najpopularnijih gastro blogera.

Sastojci:
4 kg slatkiha jabuka (naseckanih na kockice)
1 i 1/4 šolje jabukovog sirćeta
1/2 šolje javorovog sirupa
1 kašičica ekstrakta vanile
2 kašičice cimeta
1/2 kašičice muskantnog oraščića
prstohvat mlevenog karanfilića (oko 1/4 kašičice)
prstohvat soli

Priprema: Sve sastojke stavite u veću šerpu i kuvajte na srednje jakoj temperaturi oko šest sati, povremeno mešajući. Prebacite sastojke u blender i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Vratite namaz u šerpu, ukoliko želite da bude slađi, dodajte još malo javorovog sirupa, i kuvajte još sat do dva odnosno dok ne postignete željenu gustinu. Namaz sipajte u tegle i čuvajte u frižideru.

Tekst: INJournal magazin
Recept i foto: @halfbakedharvest

Podeli

Scroll to Top