Ove mirisne sveće popravljaju raspoloženje i podstiču produktivnost

Svi smo bar jednom doživeli flesh kada nas je miris parfema podsetio na prvi sastanak, izlazak u grad ili na osobu koja je na neki način obeležila naš život. I ne samo da smo se setili određenog događaja nego smo ga ponovo i proživeli. Ako imamo u vidu da su naši senzori za mirise direktno povezani sa delom mozga u kom sladištimo emocije, onda znamo i da je ovakav sled događaja potpuno logičan.
Moć mirisa odavno je predmet naučnih istraživanja, a mnogi narodi se već vekovima oslanjaju na aromaterapiju u lečenju velikog broja bolesti. Sve više studija pokazuje i da mnoge opojne arome mogu da nam poprave raspoloženje, da nas oslobode od stresa ili da poboljšaju naš fokus i produktivnost u radu. U skladu sa tim, parfemske sveće postale su poslednjih godina veoma popularne jer miris koji šire u trenutku može da nam pomogne da se skoncentrišemo, relaksiramo ili da brže zaspimo. Ako niste sigurni koja je aroma najbolja za vas, u nastavku vam donosimo listu najzastupljenijih mirisnih nota, kao i objašnjenje kako utiču na raspoloženje.

JASMIN

Cvetni mirisi poput jasmina već vekovima se koriste u aromaterapiji, a za to postoje opravdani razlozi. Istraživači Kandhasamy Sowndhararajan i Songmun Kim otkrili su da miris jasmina direktno utiče na beta talase u mozgu zbog čega u trenu oporavlja od stresa. Zato će vam sveće sa mirisom jasmina prijati u situacijama kada ste nervozni, naročito zbog posla.

CITRUSI

Japanski istraživači otkrili su snažnu vezu između mirisa citrusa i efikasnog rada. Naime, jedna njihova kompanija za proizvodnju mirisa došla je do zaključka da radnici naprave čak 54% manje grešaka dok gore sveće sa ovom aromom nego kada rade bez njih. Takođe, prema istraživanju Državnog univerziteta u Ohaju, miris limuna povećava nivo noradrenalina – hemikalije u mozgu koja je povezana sa lakšim donošenjem odluka i povećanom motivacijom.

JO MALONE – Lime Basil & Mandarine (FabuSpot)

VANILA

Ako ste primetili da vam miris vanile popravlja raspoloženje i da vas čini opuštenijim, niste sami. Naučno je dokazano da ova slatka aroma opušta nervni sistem, a njena dodatna prednost je činjenica da suzbija želju za slatkišima. Ukoliko ne verujete, zapalite sveću od vanile kada sledeći put dobijete želju da pojedete omiljeni kolač ili čokoladu.

BOR I KEDAR

Zamislite kako šetate borovom šumom dok drvenasti miris obuzima vaša čula. Čak i sama pomisao na ovakvu situaciju deluje relaksirajuće. Međutim, ne morate da odete na odmor ili na izlet da biste sebi priuštili opuštanje uz šumske arome, poput bora ili kedra, za koje je dokazano da umanjuju stres i podstiču osećaj opšteg blagostanja. Dovoljno je da zapalite sveću.

CIMET

Opojna aroma cimeta pomoći će vam da zadržite fokus čak i kada ste veoma umorni, jer ovaj začin podstiče koncentraciju. Sveća sa mirisom cimeta sigurno će vam prijati kada imate sastanak posle radnog vremena ili trebate da držite prezentaciju nakon loše prospavane noći.

LAVANDA

Dobro je poznato da miris lavande umiruje jer smanjuje brzinu otkucaja srca, pa će vam sveća sa ovom aromom dobro doći uvek kada vas neki događaj izbaci iz koloseka. Pored toga, miris lavande pomoći će vam da lakše utonete u san i da se ne budite tokom noći.

JO MALONE – Lavander & Lovage (FabuSpot)

Ovaj tekst originalno je objavljen na našem portalu 14. oktobra 2020. goodine.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @katespiers
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top