Brz i zdrav doručak po meri Skandinavaca

Skandinavska kuhinja spada među najzdravije na svetu jer stanovnici severnog dela Evrope najčešće jedu hranu bogatu proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, mineralima i vitaminima. Na tanjiru Skandinavaca najčešće se nalazi mnogo ribe, divljač, korenasto povrće, bobičasto voće i proizvodi od žitarica celog zrna. Ovakva hrana osigurava im mnogo energije, ali ih i snabdeva svim potrebnim hranljivim sastojcima.

6ss 11919

@nanatoji

Prosečan stanovnik Danske ili Švedske dan započinje tradicionalnim otvorenim sendičem, koji nazivaju smørrebrød odnosno smörgås u zavisnosti u kojoj se zemlji nalazite. Ime ovog sendviča koren ima u dve reči – smor što znači maslac koji je obavezan sastojak i gas što je u prevodu guska, jer su stari Skandinavci na hleb stavljali meso te životinje. S obzirom na to da je skandinavski stil života postao veoma popularan poslednjih godina, internacionalni naziv za ove sendviče je open-faced sendivič.

7ss 11919

@plantbasedbythess

Reč je o veoma jednostavnim i brzim receptima koje možete improvizovati od namirnica koje imate u frižideru. Na komd hleba, po mogućstvu onaj od celog zrna, namažite maslac u tankom sloju, a potom dodajte dimljenu ribu poput lososa, a dozvoljene su i haringe ili slajz mesa od divljači. Sledi sloj različitog sezonskog povrća i malo začina. Umesto ribe i mesa možete staviti i poširano ili prženo jaje.

4ss 11919

@localhaven

Smörgås ima i bezbroj vegetarijaskih varijanti, a najčešće su one koje dolaze u kombinaciji s avokadom, međutim, na svoj sendvič možete staviti i grašak, pasulj ili boraniju. U svakom slučaju, ovi sendviči potpuno će razbiti monotoniju jutarnjeg jelovnika jer imaju punoću ukusa, a brzi su i jednostavni za pripremu.

5ss 11919

@localhaven

Naslovna fotografija: @plantbasedbythess
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top