Kada govorimo o omiljenom letnjem voću, na vrhu liste svakako su sočne breskve bez kojih ne možemo da zamislimo najtoplije doba godine. Osim zbog slasnog ukusa i činjenice da sadrže jako malo kalorije, volimo ih i zato što su bogate nutritijentima koji su izuzetno bitni za lepotu kože i kose. Breskve sadrže visok procenat beta-karotena, vitamina A, C i E zbog čega je ekstrakt ovog voća čest sastojak u kozmetičkim proizvodima.
Mada rado jedemo sveže voćkice, breskve su čest sastojak u letnjim tortama i kolačima čija nam priprema najčešće ne oduzima mnogo vremena. Jedna od popularnijih opcija svakako je tart s lisnatim testom od svega nekoliko sastojaka, koji može biti odlična opcija za doručak ili dezert posle ručka.

Sastojci:
1 pakovanje lisnatog testa
4 velike breskve
2 vanilin šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
2 kašike agava sirupa
1 jaje
malo cimeta

Priprema: Odmrznite testo i razvucite ga tako da njegova debljina bude oko 0,5 cm, a potom ga podelite na šest jednakih delova. U posudi pomešajte breskve koje ste prethodno isekli na kriške, šećer i ekstrakt vanile, a potom dobijeni fil stavljajte na stednjem delu testa tako da možete da savijete rubove. Preko fila stavite sirup od agave, a rubove testa premažite umućenim jajetom i dodajte malo cimeta. Pecite na 220 stepeni oko 15-20 minuta. Po želji, tart možete ukrasiti mentom ili drugim začinskim biljem.

Tekst: INJournal magazin
Foto: @halfbakedharvest