Buddha Bowls i dalje je najpopularniji gastro trend među zagovornicima zdrave ishrane

Savremen način života ne ostavlja nam mnogo vremena za kuvanje, ali to i dalje ne znači da bi trebalo da posežemo za fast foodom uvek kada nismo u mogućnosti da pripremimo obrok. Naprotiv, novi gastro trendovi neretko se vrte oko hranljivih i izbalansiranih jela, koja se brzo spremaju, a uglavnom nam i ostavljaju mogućnost da se poigramo sa namirnicama koje već imamo u kuhinji. Jedan od takvih obroka svakako je Buddha Bowl, čiji simboličan naziv ukazuje na to da satima drži sitost. U pitanju je jednosavno i zdravo jelo koje se sastoji od povrća, žitarica i proteina za čiju će vam pripremu biti potrebno svega 10-15 minuta.

@healthyliciouus

Čitava filozofija koja stoji iza ovog gastro trenda svodi se na opuštenu pripremu bez stresa i kombinaciju sastojaka koje volimo ili već imamo kod kuće. Stoga nema prostora za brigu o tome da li smo nabavili sve namirnice i hoće ručak biti gotov na vreme. Može se jesti u bilo koje doba dana, a iako je izvorno vegetarijansko jelo, lako se prilagođava veganima ili bezglueinskoj ishrani.

@cookielovehealthy

Buddha Bowl priprema se tako što se u činiju najpre stavi zeleno povrće, poput salate ili baby spanaća, a po želji možete dodati i bilo koje drugo sezonsko povrće – sirovo ili kuvano, jer se cela priča vrti oko kombinacije različitih namirnica, temperatura i ukusa. Nakon toga dodajte žitarice, i na kraju proteine. Od žitarica možete koristiti pirinač, kinou, kus kus, bulgur, raž, ječam, ovas ili kukuruz, a od proteina – sir, jaja, tofu, sočivo, pečurke, morske plodove ili semenke, ali i falafel ili vegetarijanske ćuftice. Striktna pravila ne postoje, pa se slobodno prepustite mašti. Završni korak je dressing, koji možete i da izbegnete, a ako želite možete dodati i različite klice.

@minimalistbaker

Ono što ovaj obrok čini jednostavnim jeste to što sastojke koji se kuvaju možete pripremiti i ranije, a možete iskoristiti i namirnice koje su vam ostale od prethodnog obroka.

@minimalistbaker

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @healthyliciouus
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top