Poslednjih desetak godina, mafini su poslali veoma popularni i u ovom delu Evrope, pre svega iz praktičnih razloga. Tradicionalni britanski kolačići pripremaju se jako brzo i dolaze u mnogo različitih varijanti, pa se lako prilagođavaju svakom ukusu. Mada je brašno sastavni deo originalnog recepta, poslednjih godina mafini su dobili mnogo zdravih verzija koje su podjednako ukusne. Danas vam donosimo recept u kom je belo brašno zamenjeno kokosovim dok se umesto šećera koristi med. Mafini po ovom receptu ne sadrže gluten i pogodni su za sve sladokusce koji su na dijeti, a prilagođeni su i keto režimu ishrane. Pripremaju se jednostavno i brzo, stoga nema razloga da ih ne isprobate.
Sastojci:
4 jaja
2 žumanca
1/3 šolje tahini paste
1/2 šolje agave sirupa
1/2 kašike ekstrakta vanile
1/2 šolje kokosovog brašna
1/4 šolje kakao praha
1/4 kafene kašike soli
1/2 kafene kašike praška za pecivo
Priprema: U velikoj posudi umutite jaja, žumance, tahini, med i ekstrat vanile. Kad se sastojci dobro sjedine, dodajte kokosovo brašno, kakao prah, so i prašak za pecivo, pa nastavite da mutite dok ne dobijete glatku smesu. Testo sipajte u 10 kalupa za mafine tako što ćete napuniti oko 2/3 svakog kalupa. Sačekajte da odstoji oko 5 minuta, a potom stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Pecite 16-18 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena i sredinu mafina ne postane čista kad je izvadite. Sačekajte da se mafini ohlade do sobne temperature, a potom ih poslužite.
Naslovna fotografija: @halfbakedharvest
Foto: Instagram