Čokoladni truffles od samo tri sastojaka koji morate probati

Čokoladni truffles poslednjih godina postao je jedna od omiljenih poslastica širom Evrope i Amerike, koja se služi uz kafu a neretko i kao dezert posle ručka. Ime je dobila po tartufima jer izgledom neodoljivo podseća na gljive iz porodice Tuber dok osnovu ovih kolačića čini francuski ganaž. U zavisnosti od zemlje do zemlje, truffles se prave od različitih sastojaka, pa ih tako Švajcarci prave od slatke pavlake, putera i čokolade, Španci od kondenzovanog mleka, čokolade i ruma, Francuzi od kajmaka i čokolade a Amerikanci od čokolade i putera. Danas svakako postoji i veganska verzija koja se sprema od kokosovog mleka i čokolade. Bez obzira na to za koju se verziju odlučite, truffles su kolačići koji se sviđaju apsolutno svima a nije mali broj ni onih kojima su omiljena poslastica. Najbolji deo priče jeste to što je za njihovu pripremu potrebno svega dva ili tri sastojka i oko pet minuta posla. Mi vam ovog puta donosimo recept za švajcarsku verziju trufflesa, u kojoj ćete sigurno uživati.

Sastojci:
250ml slatke pavlake
500gr crne čokolade (ako želite da izbegnete gorak ukus, kombinujte crnu i mlečnu čokoladu)
125gr putera
kakao za oblaganje

Priprema: Zagrejte slatku pavlaku do vrenja a potom je sklonite sa rigle i dodajte puter i izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se sastojci potpuno ne sjedine. Ostavite smesu na sat-dva da se rashladi u frižideru, a potom kašikom za sladoled napravite bombice i obložite ih kakaom. Ako želite da izbegnete pravljenje bombica, smesu možete izliti na manji pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti da se rashladi. Nakon sat vremena, isecite smesu na kockice i obložite ih kakaom.

Tekst: INJournal magazin
Foto: @minimalistbaker

Podeli

Scroll to Top