Da li ste primetili da su retro sveće postale najpoželjniji detalji za dom?

Dekorativne sveće odavno su zazele važno mesto u svetu enterijera, a dok smo proteklih godina uglavnom birali parfimisane komade, koji su po pravilu dolazili u staklenim čašama ili teglicama, u poslednje vreme pravila igre definitivno su se promenila. Ne morate pomno da pratite dešavanja na polju uređenja enterijera, pa da shvatite da su retro sveće postale najomiljeniji detalji za dom. Dovoljno je da otvorite svoj Instagram Feed, pa da shvatite da svaka influenserka koja drži do sebe ima bar nekoliko fotografija na kojima dominantno mesto imaju starinske sveće od voska, uglavnom u pastelnim i jarkim bojana.

@frollein_herr

@charlottejacklin

Kako su jednostavne sveće, kakve smo do skoro gledali samo na starim fotografijama, odjednom postale poželjnije od oversize komada sa mirisom omiljenog parfema ili začina, nije baš jednostavno objasniti, a stručnjaci tvrde da je i u ovom slučaju pandemija odigrala važnu ulogu. Navodno je u online shopovima potražna za konusnim i spiralnim komadima porasla upravo tokom izolacije jer je to bio period kada je čitav svet bio opsednut kuvanjem, a uz ukusnu hranu ide i adekvatna dekoracija stola. Za dobru atmosferu tokom obroka, sveće su se pokazale kao nezamenjiv dekor, a kako se njihov miris ne bi mešao sa mirisom hrane, situacija je nalagala da budu izrađene od običnog voska.

@bableit

@bableit

Nije trebalo mnogo vremena pa da se šarene i prefinjene sveće usele i u druge delove doma influensera koji diktiraju trendove na Instagramu, te ih danas mnogo češće viđamo u dnevnim i spavaćim sobama nego za trpezarijskim stolovima.

@poppyalmond

S druge strane, ovaj trend u potpunosti se poklopio sa sve jačim talasom maksimalizma koji počinje da vlada u svetu uređenja enterijera. Naime, dok su do pre nekoliko godina na Instagrmu dominirali minimalistički životni prostori lišeni svakog viška, još pre početka pandemije situacija je drastično počela da se menja. Lockdown je samo zapečatio popularnost dekorativnih elemenata za dom, koji više ne moraju da imaju praktičnu funkciju, a sve pod parolom više je više.

@frollein_herr

U skladu sa tim, pre nekoliko sezona pampas i sušeno cveće postali su omiljena dekoracija, potom su sve popularnija postala maksimalistička ogledala, a sada svojih pet minuta imaju vintage sveće u veselim bojama koje će uneti vedrinu u svaki prostor, naročito za vreme jeseni i zime. Važna prednost ovog trenda jeste i činjenica da je veoma pristupačan, pa svako može da priušti nekoliko jednostavnih konusnih sveća dok svećnjak možete izvaditi i iz ostave.

SHOPPING VODIČ

IKEA,
cena: 499 din.

IKEA,
cena: 99 din.

IKEA,
cena: 2.499 din.

EMMEZETA,
cena: 499 din.

JYSK,
cena: 750 din.

JYSK,
cena: 350 din.

JYSK,
cena: 2.500 din.

ZARA HOME,
cena: 1.190 din.

ZARA HOME,
cena: 1.190 din.

ZARA HOME,
cena na upit

ZARA HOME,
cena: 2.290 din.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @frollein_herr
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top