Osam dobrih razloga zbog kojih bi konačno trebalo da počnete da vodite dnevnik zahvalnosti

Dnevnik zahvalnosti svima je dobro poznat koncept koji podrazumeva da svakog dana zapisujemo životne blagoslove i lepe događaje koji su nam se desili tog dana. Još bolja ideja je da ujtru zapišemo sve ono na čemu smo zahvalni, a uveče sve dobre stvari koje su nam se tog dana dogodile. Iako je ova praksa toliko jednostavna da većina nikada ni ne pokuša da je primeni, postoje dobri razlozi zbog kojih dnevnik zahvalnosti redovno vode Dalaj Lama ili Opra Vinfri. Poslednjih godina imamo sve veći broj naučnih dokaza da je zahvalnost usko povezana sa subjektivnim blagostanjem, a mi vam u nastavku otkrivamo osam dobrih razloga zbog kojih bi i vi trebalo da počnete da vodite ovu vrstu dnevnika.

BIĆETE SREĆNIJI
Odavno je dokazano da svakodnevno praktikovanje zahvalnosti podstiče osećaje sreće i zadovoljstva. Zapisivanje svih blagoslova ili lepih stvari koje su se desile tog dana može da nam vrati osmeh na lice čak i kada prolazimo kroz najteže periode u životu. Brojne naučne studije potvrdile su da ljudi koji svakodnevno osvešćuju svoje blagoslove vode srećniji i ispunjeniji život i nisu skloni depresiji.

PROMENIĆETE FOKUS
Dnevnik zahvalnosti pomaže nam da se fokusiramo na ono što imamo a ne ono što nam nedostaje. To dalje dovodi do oslobađanja dopamina i serotonina – neurotransmitera koji su odgovorni za to da se osećamo dobro. Budite prisutni i pažljivo vodite svoj dnevnik i ojačaćete pomenute nervne puteve u svom mozgu. Naime, kao što redovan odlazak u teretanu poboljšava našu snagu i izdržljivost, vođenje dnevnika zahvalnosti poboljšava našu mentalnu kondiciju.

PROMENIĆETE I PERSPEKTIVU
Jednostavno zapisivanje blagoslova neposredno nakon buđenja pomaže nam da sa boljom energijom krenemo u novi dan. S druge strane, zapisivanje lepih događaja na kraju dana dovodi do toga da, čak i onda kada mislimo da smo imali užasan dan, uvidimo da je on imao i dobre strane. To preusmerava našu pažnju sa negativnih na pozitivne stvari što vremenom menja našu perspektivu i pogled na život.

PONOVO ĆETE PROŽIVETI SREĆNE TRENUTKE
Dok pišemo o srećnim trenucima pokreću se endorfini (vrsta enzima i neuroprenosnika koji nastaju u hipotalamusu) i bude emocije kao da ponovo proživljavamo isti događaj. Taj mali podsticaj sreće može potpuno resetovati naše raspoloženje i pomaže nam da se osećamo srećno i zadovoljno.

DONOSIĆETE BOLJE ODLUKE
Naučno je dokazano da nam stavljanjem fokusa na pozitivne aspekte našeg života pomaže da donosimo bolje odluke. Kada počnemo dan sa fokusom na blagoslove koje imamo, to nas podsveno može naterati da tog dana jedemo zdravije, da odradimo trening ili da pozovemo svoju baku i kažemo joj da je volimo. Kada dnevnik zahvalnosti postane naša svakodnevna praksa, postajemo svesniji svih lepih stvari koje nam se događaju, a naš mozak postaje istreniran da primećuje pozitivne aspekte u svakoj životnoj situaciji. Samim tim, drugi aspekti polako počinju da nestaju jer nam fokus nije na njima.

LAKŠE ĆETE SE NOSITI SA IZAZOVIMA
Zapisivanje zahvalnosti na početku dana donosi nam pozitivno rasploženje što nas čini sposobnijim da se nosimo sa svim usponima i padovima koji će uslediti. Kada stvari krenu naopako, imamo jasniji uvid u to šta bi trebalo da promenimo, kao i energiju da ispravimo ono što nam se ne dopada.

OSLOBODIĆETE SE STRESA
Postoji veliki broj studija koje pokazuju da ova praksa smanjuje stres tako što, slikovito rečeno, isključuje našu glavu a uključuje srce. Da budemo precizni, istraživanja su pokazala da dnevnik zahvalnosti budi desnu stranu našeg mozga koja je povezana sa maštom, vizualizacijom, umetnošću i intuicijom dok istovremeno utišava levu stranu mozga koja je povezana sa logikom i analitikom.

IMAĆETE KVALITETNIJI SAN
Naučno je dokazano da postoji direktna korelacija između zahvalnosti i kvaliteta i trajanja sna. Naime, vođenje dnevnika zahvalnosti deluje umirujuće na naš mozak i pomaže nam da brže zaspimo ali i da imamo miran san. Ovo je još jedan dobar razlog da neposredno pre nego što se ušuškate u krevet zapišete sve lepe stvari koje su vam se desile tog dana.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@negin_mirsaheli)

Podeli

Scroll to Top