Pet dokumentaraca koji će vas naterati da preispitate način na koji se hranite

Verovatno ste mnogo puta do sada čuli da je hrana poput goriva za organizam, a da će vam u zavisnosti od toga šta ste pojeli ili dati potrebnu snagu ili će vas samo održavati u životu. I mada osnovna pravila zdrave ishrane dobro znamo i manje ili više se trudimo da ih poštujemo, činjenica je da se ipak većina čovečanstva loše hrani, a da jako mali broj osoba uspeva da izbegne prerađenu hranu koja se smatra najvećim neprijateljem zdravlja. Zato je sjajno kada talentovani umetnici upakuju ovu kompleksnu temu u poučne i zanimljive dokumentarce, koji razjašnjavaju mnoge nedoumice i pokazuju nam šta se dešava iza kulisa industrije hrane. Mi smo u nastavku izdvojili pet odličnih ostvarenja za koja smo sigurni da će vas motivisati da se hranite i živite zdravije.

The Game Changer

Jedan od producenata ovog filma je i naš Novak Đoković, a pored njega, u produkciji su učestvovali i Arlond Švarceneger, NBA zvezda Kris Pol, petostruki prvak Formule 1 Luis Hamilton i legenda akcionih filmova Džeki Čen. Film je režirao Oskarovac Luj Psihojos, a govori o eksploziji veganske ishrane među profesionalnim sportistima. Oni koji menjaju stvari (The Game Changer) premijerno je prikazan 2019. godine i vrlo brzo je postao najprodavaniji dokumentarac svih vremena na Apple platformi, a potom ga je otkupio i Netflix. Inače, bazira se na intervjuima sa stručnjacima i vrhunskim sportistima koji govore o svom iskustvu veganske isharane koja podrazumeva konzumiranje proteina isključivo iz biljaka, a pokazalo se da im takva ishrana donosi čak 35% bolje rezultate u odnosu na druge sportiste.
Film je dostupan na platformi Netflix.

Forks Over Knives

Američki dokumentarac iz 2011. godine promoviše ideju da mnoge bolesti, uključujući i dijabetes, karcinom ili bolesti srca i krvnih sudova, mogu biti kontrolisane ukoliko iz ishrane izbacimo hranu životinjskog porekla i prerađenu hranu. U filmu se spominje dvadesetogodišnji projekat China-Cornell-Oxford koji je doveo do gore navedenih zaključaka o povezanosti određenih bolesti sa režimom ishrane u zapadnjačkoj kulturi. Iako Forks Over Knives nije doživeo naročitu popularnost jer je većini smetala repetativnost i suvoparnost ovog filma, ovo ostvarenje je izvor mnogih koristih informacija o zdravlju i ishrani.
Film je dostupan na plarformama Amazon i iTunes.

Super Size Me

Ovo je jedan od prvih dokumentaraca o ishrani koji je doživeo ogromnu popularnost nakon što je objavljen 2004. godine. Autor ostvarenja je nezavisni američki umetnik Morgan Spurlok, koji je mesec dana (od 1. februara do 2. marta 2003. godine) konzumirao samo hranu iz Mc Donald’sa. On je u filmu dokumentovao kako je ishrana u poznatom fast food lancu uticala na njegovo fizičko i mentalno zdravlje, a paralelno sa tim istražio je korporativni uticaj industrije brze hrane, uključujući i način na koji podstiče lošu ishranu radi sopstvenog profita i dobiti. Inače, nakon što je film podigao veliku prašinu, Mc Donald’s je smanjio svoje porcije.
Film je dostupan na platformi Amazon.

Food, Inc.

O kvalitetu filma Roberta Kenera najbolje govori činjenica da je 2010. godine nominovan za Oskara za najbolji dokumentarac. Tema je korporativna poljoprivreda u SAD koja proizvodi nezdravu hranu na način koji je štetan po životnu sredinu i zlostavlja i životinje i zaposlene, a sve zarad profita. U njemu se govori o dominaciji malog broja velikih korporacija na američkim tržištu hrane, koje rade na tome da potrošači ne budu svesni kako se njihova hrana proizvodi i uglavnom su uspešne u svojim naporima da izbegnu donošenje strožih zakona o bezbednosti hrane, sindikalno udruživanje njihovih radnika i dodatne propise o označavanju hrane. One promovišu nezdrave navike među potrošačima, a zatim im isporučuju jeftinu, neadekvatno testiranu i često genetski modifikovanu hranu.
Film je dostupan na platformi Amazon.

Fresh

Za razliku od ostalih filmova sa naše liste, dokumentarac Ane Sofije Žoanes posmatra stvari iz drugog ugla, tačnije fokusira se na održivu poljoprivredu i prikazuje farmere, aktiviste i preduzetnike koji menjaju američki sistem hrane. Ona je obišla nekoliko poljiprivrednih gazdinstva širom zemlje koji proizvode hranu na nekonvencionalan način, bez upotrebe pesticida i veštačkih đubriva.
Film je dostupan na platformi Amazon.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @annaborisovna
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top