Prelazak iz jedne u drugu sezonu i promene temperature često dovode do hroničnog umora, pada energije i iscrpljenosti, što je jasan pokazatelj da je vašem organizmu potreban detoks. Poslednjih godina, osim čišćenja organizma sokovima, sve je popularniji takozvani souping, odnosno detoksikacija supama. Tople supice svakako će svima prijati jer okrepljuju telo, a istovremeno pomažu da se na prirodan oslobodite toksina, daju organizmu potrebne hranjive materije i poboljšavaju cirkulaciju.
Prednost souping trenda u odnosu na detoks ceđenim sokovima je u tome što izostaje osećaj slabosti, vrtloglavice i gladi. Namirnice koje se koriste za pripremu supa lako se vare i imaju visoku nutritivnu vrednost. Takođe imaju i manji glikemijski sadržaj, te pomažu stabilizaciji šećera u krvi. Ovakav detoks trebalo bi odraditi četiri puta godišnje, najbolje pri promeni vremena, kako bi se telo naviklo na novo godišnje doba. Preporučuje se da tokom jednog ili dva dana jedete samo supe, a za najbolje rezultate kasnije bi trebalo da jedan obrok dnevno zamenite toplom supicom. Efekte ćete odmah primetiti i to u vidu sjajne kože, manjeg nivoa stresa i povećane energije. Metabolizam će se takođe pokrenuti i početi da topi masne naslage, a izgradićete i jak imunitet.
Ukoliko smo vas ubedili da započnete svoj prolećni detoks, u nastavku vam donosimo recepte za dve ukusne supe.
SUPA OD CVEKLE
Sastojci:
3 velike cvekle
1 supena kašika maslinovog ulja
1 velika šargarepa
1 manji crveni luk
1 češanj belog luka
2 supene kašike sveže mirođije
1 supena kašika svežeg narendanog rena
1 kafena kašika morske soli
prstohvat mlevenog crnog bibera
1/4 l vode
1 supena kašika balzamiko sirća
Priprema: Skuvajte cveklu, a potom je oljuštite i naseckajte na kockice. U međuvremenu, u šerpi zagrejte ulje i dodajte naseckanu šargarepu, crveni luk i beli luk. Dinstajte oko 10 minuta uz mešanje, a po potrebi možete dodati i malo vode. Potom ubacite naseckanu cveklu, mirođuju, ren, so, biber, vodu i sirće i kuvajte oko 15 minuta. Na kraju, štapnim mikserom ili u blenderu ispasirajte supu.
DETOKS VARIVO
Sastojci:
2 supene kašike maslinovog ulja
1 crni luk
1 češanj belog luka
1 kafena kašika kakaa
1 supena kašika morske soli
prstohvat mlevenog crnog bibera
1 velika cvekla
1/4 l vode
1/3 šolje pirinča
1 šolja suvog crvenog vina
Priprema: U šerpi zagrejte ulje pa dodajte naseckan crni luk i pržite ga 3 do 5 minuta, odnosno dok ne postane mekan i prozračan. Dodajte sitno naseckan beli luk i nastavite da pržite još minut ili dva, a onda umešajte i kakao, so i biber. Pržite još malo, pa dodajte oljuštenu i naseckanu cveklu. Distajte povrće oko 15 minuta, odnosno dok cvekla ne omekša. Dodajte vodu i pojačajte temperaturu kako bi počela da ključa, a potom smanjite temperaturu i dodajte pirinač i vino. Poklopite šerpu i kuvajte još 35 minuta.
Naslovna fotografija: @niccent
Foto: Instagram