Dve obrok salate za sve koji ne žele da provedu vikend pored šporeta

Počeo je pravi letnji vikend, pa ćemo svi želeti da što više vremena provedemo van kuće, a što manje u blizini šporeta. Zato su zdrave obrok salate idealna za opcija za ručak, jer se pripremaju brzo i neće opteretiti organizam tokom vrelih dana. Uz pravu kombinaciju sastojaka i dalje ćete dugo ostati siti, jer su ovakvi obroci bogati vitamina, mineralima, vlaknima i proteinima koji su najpotrebniji našem telu. Iako vam njihova priprema neće oduzeti više od 10-15 minuta, veoma su ukusne, pa će ih vaši ukućani obožavati. U nastavku vam donosimo dva odlična recepta za salate s biftekom, koje svakako možete modifikovati u skladu s ukusom.

SALATA SA ŠPARGLAMA I BIFTEKOM

SASTOJCI:
2 mala crvena luka (iseckana na komade)
1/2 supene kašike maslinovog ulja
6 komada špargli (isečene na polovine)
2 šolje cherry paradajza (isećenih na polovine)
1/2 šolje rotkvica (tanko naseckanih)
1 zelena salata
500 gr bifteka
so
biber
Dresing:
2 šolje peršuna
1/2 kašike origana
1 crveni luk
1 chilli papričica (grubo naseckana)
4 češća belog luka
1/4 šolje crnog vinskog sirćeta
2/3 šolje maslinovog ulja

PRIPREMA: Na gril tiganju zagrejte 1/2 kašike maslinovog ulja i izgrilujte crveni luk. Kada luk bude na pola gotov, ubacite špargle i nastavite s grilovanjem sve dok povrće ne omekša. Odložite povrće, pa u tiganj ubacite meso, koje ste prethodno začinili solju i bibirom, i pecite ga oko 4 minuta sa svake strane. Kad meso bude gotovo, sačekajte oko 5 minuta pre nego što ga narežete na žilijen. U blenderu stavite sve sastojke za dresing i mutite dok ne dobijete kompaktnu smesu.
U posudi stavite zelenu salatu, zatim dodajte rotkvice, paradajz, luk, špargle i biftek. Promešajte sastojke i prelijte ih dresingom.

BIFTEK SALATA SA SEZONSKIM POVRĆEM

SASTOJCI:
350 gr bifteka
1 zelena salata
2 manja crvena luka (tanko naseckana)
1/2 šolje sveže mente (naseckane)
2 paprike (sečene na žilijen)
1/2 krastavca (isečenog na žilijen)
3 kašike sitno iseckanog kikirikija ili indijskog oraha
1 jalapeno papričica (grubo naseckana)
Marinada:
2 kašike svežeg đumbira
2 češnja belog luka
1 limeta (narendajte koru i iscedite sok)
1 kašika meda
1/2 crvenog luka (sitno naseckanog)
2 kašike ribljeg sosa
Dresing:
2 kašike ribljeg sosa
2 kašike meda
2 kašike soka od limete
1 kašika narendanog đumbira

PRIPREMA: Umutite u blenderu sve sastojke za marinadu, a potom prelijte meso i ostavite da odstoji najmanje sat vremena. Nakon toga pržite meso po 4-5 minuta sa svake strane, odložite ga sa strane i ostavite da odstoji oko 5 minuta pre nego što ga narežete. U posudi pomešajte svo povrće za salatu, pa dodajte meso i dobro promešajte. U drugoj posudi pomešajte sve sastojke za dresing i prelijte salatu.

Recept i foto: foodiecrush.com 

Podeli

Scroll to Top