Dolazak leta označio je i početak sezone hladnih dezerta, koji nas neće samo zasladiti već i osvežiti i rashladiti u tropskim danima. Sladoled je bez premca najpopularnija letnja poslastica, a s obzirom na to da nema zanemarljiv broj kalorija, poslednjih godina nastale su brojne zdrave alternative. Smrznuti jogurt (frozen yogurt) jedna je od odličnih zamena jer se priprema od hranljivih i niskokaloričnih namirnica, a veoma je ukusan.
Ova poslastica nastala je u Kaliforniji, gde je i danas najpopularnija, ali se poslednjih godina služi širom sveta. Mada smrznuti jogurt možete pronaći i na našem tržištu, i sami lako možete pripremiti ovaj dezert za koji vam je potrebno svega nekoliko sastojaka. Ako imate decu, sigurno će ih obradovati ako napravite jogurt u duginim bojama za šta će vam biti potrebno različito voće. Za postizanje roze boje najbolje je da kombinujete malinu i bananu, kupina i banana stvoriće prelepu ljubičastu boju, a banana i borovnice daju nežno plavu nijansu. Za zeleni jogurt trebaće vam samo kivi, a za žuti ananas i mango. U nastavku vam donosimo recept za frozen yogurt sa žitaricama koji može biti sjajna opcija za lagani doručak ili užinu.
SASTOJCI:
4 šolje grčkog jogurta
4 kašike meda
1 kašika ekstrakta vanile
4 šolje svežeg ili smrznutog voća (jagode, kupine, borovnice, maline, banane, ananas, mango, kivi)
Podloga:
3 šolje bilo kojih Nesquik pahuljica
1/2 šolje kikirikija (grubo naseckanog)
1/2 šolje meda
3 kašike kokosovog ulja
1 kašika ekstrakta vanile
PRIPREMA: Šolju jogurta, kašiku meda, 1/4 kašike ekstrakta vanile i šolju odabranog voća stavite u blender i mutite dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Dobijenom smesom obložite dno čaša (za svaki ukus biće vam potrebne dve manje staklene ili plastične čaše od 1dl). Pomešajte sve sastojke za podlogu i četvrtinu dobijene smese stavite na dno obloženih čaša, a potom dodajte ostatak jogurta. Ponavljajte postupak i s drugim voćem, a pre nego što jogurt odložite u zamrzivač, u svaku čašu stavite štapić za sladoled. Biće potrebno nekoliko sati da se dezert zamrzne, a da biste jogurt izvadili iz čaša, pustite ih pod mlaz vrele vode.
Tekst: INJournal magazin
Recept i foto: @halfbakedharvest