Gingerbread ili medenjaci spadaju u najpopularnije keksiće koji se služe tokom Nove godine i Božića, a obično se prave u krugu porodice. Priprema ovih zanimljivih slatkih zalogaja odličan je način da se oko trpezarijskog stola okupi čitava porodica i da ukrašavajući keksiće na kvalitetan način provede zajednočko vreme.

Istorija gingerbread-a seže čak u 16. vek kada su se služili na dvoru Elizabete I koja je njima posluživala ugledne goste. Poslednjih godina ovi keksići veoma su popularni i kod nas, a ukusom najviše liče na domaće medenjake.
Najuvreženiji oblik gingerbread-a su kratke ruke i noge koje se izrezuju uz pomoć kalupa, a zatim se jestivom bojom ili glazurom iscrtava njegovo lice i ostatak tela. Čovekoliki izgled može dobiti i uz pomoć utiskivanja u testo pre pečenja, a od smese se mogu izrađivati i razni drugi božićni oblici. Avantura pripreme gingerbread-a može postati prava zabava za svakog ko prione zadatku, a mi vam donosimo odličan recept.

Sastojci:
145 g maslaca
180 g smeđeg šećera
400 g brašna
1 jaje
pola kašičice ekstrakta vanile
pola kašičice praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
1 kašičica đumbira
1 kašičicaa cimeta
pola kašičice mlevenog karanfilića
pola kašičice muskatnog oraščića
pola kašičice pimenta (ili crnog bibera)
prstohvat soli
Priprema:
U posudi pomešajte sve suve sastojke – brašno, prašak za pecivo, sodu i začine. U drugoj posudi dobro izmiksajte šećer i maslac, dodajte jaje i ekstrakt vanile i miksujte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Polako dodajte sve suve sastojke i mesite dok se spoji u glatko testo.
Testo podelite na tri dela, zamotajte u foliju i ostavite u frižider na oko 1 sat.
Izvadite testo da malo stoji na sobnoj temperaturi i zagrejte pećnicu na 180 stepeni. Razvucite oklagijom deo po deo testa na željenu debljinu (preporučuje se oko 5-6 milimetara), ali pazite da ne budu pretanki da ne pucaju. Kalupima izrežite oblik i stavite kekse na lim prekriven papirom za pečenje.
Pecite oko 10 minuta dok lagano ne potamne, ali pazite da ne izgore. Pustite da se u potpunosti ohlade i onda ih ukrasite po želji jestivom bojom, jednostavnom glazurom ili bombonicama.
