Tri koraka koja možete da preduzmete ako želite da ojačate samopouzdanje

Evo kako da ojačate samopouzdanje u tri jednostavna koraka

Samopouzdanje je česta tema u savremenom svetu, što je i logično ako imamo u vidu da ova osobina ima krucijalan uticaj na naš privatni i poslovni život, odnose sa ljudima, uspehe i postignuća. Osobe koje ga poseduju prihvataju sebe sa svim vrlinama i manama, veruju u svoju vrednost i kompeticije usled čega su emocionalno stabilnije i otpornije na stres, lakše se suočavaju sa izazovima, lakše donose odluke i prevazilaze neuspehe, imaju bolje međuljudske odnose… Iako psihologija nema odgovor na pitanje da li se rađamo samopouzdani ili ne, činjenica je da ono nije statična kategorija i da u bilo kom razdoblju života možemo da radimo na izgradnji sopstvenog samopouzdanja.
Nedavno smo vam pisali o tome kako sami sebi konstantno rušite samopoudanje, a ovog puta naš fokus je na koracima koje možete da preduzmete kako bi ojačali samopouzdanje.

BUDITE ISKRENI PREMA SEBI
Naše samopouzdanje raste kada smo iskreni prema sebi. I obrnuto, opada kada dajemo sebi obećanja koja ne možemo ili ne želimo da ispunimo, čak i kada su u pitanju sitnice. Na primer, kada konstantno odlažemo neku obavezu za sutra, iako znamo da će i sutradan biti ista priča. Na ovaj način varamo sebe što oštećuje našu veru u sebe. Jedna od omiljenih tema je obećanje da ćemo početi zdravo da se hranimo i da treniramo, ali odustajemo od novog režima i pre nego što smo počeli. Zašto bi to sada odjednom uspelo? Sada samo sebi dokazumo da naša obećanja nemaju nikakvu vrednost. Pa kako onda možemo da imamo poverenje u sebe? 
Ko želi da ojača samopouzdanje, za početak bi trebalo da bude iskreniji prema sebi. To znači da neće sebi obećavati svašta, tačnije da neće sebi davati zadatke za koje unapred zna da ih neće ispuniti. Pre nego što nešto obećate sebi budite sigurni da ćete dati sve od sebe da to i ispunite, a onda budite istrajni u toj odluci. Tako ćete postati osoba koja može da se osloni na sebe, koja drži reč, a samim tim će i vaše samopizdanje rasti. Počećete da verujete sebi i to potpuno opravdano.

SLAVITE SVOJE USPEHE
Verujemo da ste svesni toga da su uspeh i samopouzdanje proporcionalne kategorije. Ako sebe smatramo sposobnim, onda se to pokazuje u našem samopouzdanju. Osećaj uspešnosti možemo ciljano da pojačamo tako što sebi postavljamo manje izvodljive ciljeve, na kojima radimo dok ih ne ispunimo, a onda proslavljamo uspeh.
Kada nam jednom nešto ne pođe za rukom, onda moramo ponovo da se dignemo i ovoga puta uradimo nešto drugačije. Vremenom možemo da povećavamo svoje ciljeve i korak po korak pomeramo granicu izvodljivog. Pri tome je uvek lepo biti svestan svog uspeha. Dobro je voditi svoj dnevnik uspeha, gde svakodnevno možete da pišete protokol o svojim uspesima. Time će vaša kompetentnost da raste, postaćete sposobniji, uspešniji i sve više stvari će vam polaziti za rukom.

NEŽNO PREMA SEBI
Kada se nežno odnosimo prema sebi naše samopouzdanje raste. Pa ipak, većina ljudi konstantno kritikuje sebe. Ako ste i vi među njima, razmislite o tome da li možete da verujete sebi ako je jedan deo vas u konstantnom gardu kako biste sami sebi zadali udarac u vrat? Takođe, imajte u vidu da zapravo najviše verujete i pouzdate se u osobe koje su blagonaklone prema vama. To su uglavnom roditelji, drugi članovi porodice, prijatelji… Isto pravilo važi i za vas same. Ako želite da se pouzdate u sebe, morate da postupate nežno prema sebi. Stoga, utišajte svog unutrašnjeg kritičara kada vam sledeći put nešto zameri, priznajte sebi da niste savršeni i da imate mane što je sasvim u redu, fokusirajte se na svoje uspehe, dobre osobine i prednosti, razvijajte fer odnos prema sebi tako što ćete od sebe očekivati samo ono što je realno i izvodljivo i tu granicu ćete permanentno pomerati, počnete da razvijate sebe kao ličnost, da učite, proširujete svoje kompetencije, da prevaziđete sebe tako što ćete sebe pohvaliti, motivisati i stalno se podsećati na uspehe koje ste ostvarili. Dakle – manje udaraca u vrat, a mnogo više nežnosti prema sebi.
Samopouzdanje se gradi svakodnevnim postupcima kojima dokazujete da možete da verujete sami sebi.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@rosiehw)

Podeli

Scroll to Top