Helena Malogorski otkriva sve što ste hteli da znate o sirovoj ishrani

Od kako je Instagram ušao u naše živote i blogovanje je dobilo potpuno novu dimenziju. U početku samo zabavna društvena mreža na kojoj se dele fotografije među prijateljima, ubrzo je prerasla u socijalni fenomen, snažan marketinški medij i savršeno mesto za promociju pojedinaca koji svojim projektima, hobijima i zanimanjima žele da dođu do šire publike. Najbolji među njima uspeli su da iskoriste sve prednosti Instagrama i da steknu veliki broj followera. Jedna od njih je Helena Malogorski, gastro blogerka iz Hrvatske koja se svojim kvalitetom nametnula kako na regionalnom, tako i na međunarodnom tržištu.

2hm 20217

Šarmantna brineta sa svojim patiocima, osim recepata, deli i čitav lifestyle koncept baziran na sirovom načinu ishrane i zdravom načinu života. Zahvaljujući znanju koje ima u ovoj oblasti, kao i odličnim fotografijama, Helenin Instagram profil (@helenarowandlifestyle) danas prati više od 30.000 followera. Sa njima na dnevnoj bazi deli zdrave recepte u koje je utkana njena ljubav prema hrani, a sve sa ciljem da inspiriše pratioce da brinu o svom zdravlju. U svemu što radi ima veliku podršku porodice, pa je tako sa mamom osnovala kompaniju GEN koja se bavi proizvodnjom prirodnih dodataka ishrani na bazi lekovitog bilja dok je u saradnji sa bratom pokrenula projekat Blendologija koji ima za cilj da kroz video materijal predstavi njen rad.
Kako ste se zainteresovani za sirovu ishranu?
– Moje interesovanje za sirovu hranu počelo je pre 10 godina, kada sam prvi put počela da osećam želučane probleme, nedostatak energije i probleme sa sinusima. Naravno, nisam preko noći prešla na ovaj način ishrane. Prva velika promena bila je prelazak na ishranu po krvnim grupama, nakon toga sam eliminisala meso iz ishrane, a kasnije i mlečne proizvode. Danas konzumiram 90% sirove, termički neobrađene hrane, a ostalih 10% čini kuvana veganska hrana.
Koliko dugo ste istraživali o toj temi pre nego što ste se odlučili da promenite način ishrane?
– Nekoliko godina. I danas još istražujem. Sirov način ishrane je relativno nov koncept, popularizovan inernetom. U klasičnoj literaturi nema mnogo iskustava ljudi koji su se tako hranili, tako da “gutam” sve što pronađem online. Svakako ne smemo uzimati zdravo za gotovo sve što pročitamo, jer moramo biti svesni da je svaki organizam individualan i da ono što odgovara jednoj osobi, ne mora značiti da će odgovarati nekom drugom.

1hm 20217

Koje boljitke osećate od kako najveći deo vašeg menija čine sirove namirnice?
– Imam neograničeno mnogo energije, sve tegobe koje sam imala ranije su nestale, a dovoljno mi je samo 5-6h sna. Kada se hranite na ovaj način, nema teorije da se osećate depresivno, ili pomišljate na anksioznost ili teskobu. Jednostavno se nosite zrelo i racionalno sa svim životnim situacijama. Neuporedivo se bolje osećam sa svoje 34 godine, nego kada sam imala 18.
Koliko dugo se hranite na ovaj način?
– Poslednjih 5 godina sam isključivo na ovom režimu ishrane.
Da li se sirovi obroci teško pripremaju?
– Danas je mnogo lakše nego ranije. Prvenstveno jer već imam iskustva, ali i zato što je većina namirnica dostupna u radnjama zdrave hrane. Takođe, sve je više influensera koji dele neverovatne recepte online, čime inspirišu moj rad.

3hm 20217

Ljubav prema sirovoj hrani pretočili ste u posao, kako je došlo do toga?
– Vrlo jednostavno. Kada sam počela da se hranim zdravije, svi moji prijatelji i poznanici primetili su promene i poželeli su isto. Kako bi mi odgovaranje svakom pojedinačno oduzimalo dosta vremena, odlučila sam da sve svoje recepte i životni stil podelim na društvenim mrežama, kako bi svima bili dostupni. Naravno, kada iza sebe imate određeni broj pratilaca, sponzori se sami javljaju i ono što je nekada bio hobi, sada postaje pravi posao. Moram napomenuti da bez podrške mame, tate i brata ne bi ni bilo ovog brenda, jer uz sve svakodnevne obaveze na poslu, ne bih stigla da se posvetim stvaranju recepata, fotografisanju, snimanju i svim ostalim obavezama koje imam oko društvenih mreža sa svojim pratiocima.
Koji bi savet dali ljudima koji žele da slede vaš primer?
– Uvek krenite malim koracima. Nije bitno da preko noći postanete sirovojelci. Ljudi prave grešku kada preko noći promene navike koje su negovali godinama. Tada se dogodi šok za organizam i vrlo brzo se vrate na staro jer im nedostaju određene namirnice. Moj savet svima je da krenu sa promenama u doručku, odnosno da umesto klasičnog doručka izblenduju 1l zelenog soka (smoothie). Kombinacijom zelenog lisnatog povrća ili bilja (kopriva, kiseljak, blitva, kelj, itd.), i voća (banana, jabuka, naranče, limun, itd.) dobićete idealnu kombinaciju ugljenih hidrata i preoteina koji će vam dati energiju za dan. Tokom dana konzumirajte ono na šta ste navikli. Kada nakon nekoliko dana primetite dobrobiti od samo jednog sirovog obroka, telo će samo težiti zdravijim namirnicama.

 

Foto: Promo

Podeli

Scroll to Top