Imamo odlične predloge za malo drugačija uskršnja jaja

Okupljanje porodice za Uskrs najvažnije je tokom godine, a bogata trpeza i vesela atmosfera neizostavni su deo ovog slavlja. Centralno mesto na stolu uvek zauzimju uskršnja jaja koja se mogu bojiti i ukrašavati na različite načine. Proces dekoracije uvek najviše raduje najmlađe članove porodice, ali to ne mora biti samo zabava za decu. Naprotiv, i odrasli podjednako mogu uživati u ovom poslu. Sigurni smo da se danas spremate za Veliki petak i farbanje jaja, a ukoliko želite da se poigrate sa različitim tehnikama ukrašavanja, pripremili smo vam tri odlična predloga. Ove tehnike neće vam oduzeti mnogo vremena, a imaćete najlepša uskršnja jaja do sada.

VINTAGE STIL

1 jaja u

@sandeea

Sastojci:
bela tvrdo kuvana jaja (hladna)
papirne salvete
lagano umućeno belance
četka
ulje

2 jaja u

@sandeea

Uputstvo: Ukoliko su salvete višeslojne, odvojite gornji sloj na kom je odštampana šara. Ako želite da vaša jaja budu u vintage stilu možete izabrati šaru sličnu ovoj na fotografijama, ali nećete pogrešiti ni ako se odlučite za drugu opciju. Odvojeni deo salvete isečite na četiri jednaka dela jer će vam za svako jaje biti potrebna četvrtina salvete. Umočite četku u lagano umućeno belance i na prednjem delu jajeta iscrtajte kvadrat, a potom zalepite salvetu i njom obložite celo jaje. Preko čitave površine jaja na kom ste stavili salvetu nanesite belance u tankom sloju da bi ste je izravnali, ali i zalepili. Višak papira isečite makazama i ostavite da se jaje osuši, a potom ponovite postupak koliko god puta želite. Da bi vam jaja bila sjajna, nakon što se osuše, premažite ih uljem pomoću kuhinjskog ubrusa.

3 jaja u

@sandeea

4 jaja u

@sandeea

AKVAREL

DSC_3092

@camillestyles

Sastojci:
tvrdo kuvana jaja
nekoliko nijansi lakova za nokte
voda
stalak za sušenje jaja

eggs1

@camillestyles

Uputstvo: Sipajte vodu u malu posudu, pa dodajte po nekoliko kapi svake boje laka za nokte tako što ćete prvo stavljati tamnije, a potom svetlije nijanse. Pomoću drvenog štapića razmutite vodu s lakom i pažljivo potopite jaje tako da ga voda potpuno prekrije i brzo ga izvadite. Odložote jaje na stalak da se osuši, a iz vode izvadite preostali lak. Da biste dobili željenu šaru verovatno ćete ovaj postupak morati da ponavljate sa svakim jajetom 2-4 puta.

eggs_Retouched

@camillestyles

PASTELNA JAJA

1s-13417

@spoonforkbacon

Sastojci:
tvrdo kuvana jaja
maslinovo ulje
alkoholno sirće
boja za hranu

Uputstvo: U nekoliko malih posuda izmešajte oko 2,5 šoljice tople vode i 2 kašike sirćeta sa nekoliko kapi boje za hranu (količinu određujete u odnosu na to koliko želite da boja na jajima bude intenzivna). Stavite jaja u pripremljenu tečnost tako da u celosti budu prekrivena. Sačekajte 10-ak minuta dok ne dobiju željenu boju (ovaj proces može trajati kraće ili duže u zavisnosti od kvaliteta boje, pa s vremna na vreme proveravajte jaja). Kada dobijete željenu nijansu, izvadite jaja iz posude uz pomoć kašike za testeninu i osušite ih papirnim ubrusom, kako biste ih pripremili za naredni korak.

2s-13417

@spoonforkbacon

3s-13417

@spoonforkbacon

U svaku posudu s bojama i vodom dodajte još dve ili tri kapi boje kako bi ona postala intenzivnija, a potom i nekoliko kapi maslinovog ulja. Stavite ponovo jaja u posude sa bojama, a ona će zahvaljujući maslinovom ulju postati šarena. Ostavite ih u posudama sve dok se voda potpuno ne ohladi. Potom ih izvadite kašikom za testeninu, odložite na papirne ubruse i osušite ih.

5s-13417

@spoonforkbacon

6s-13417

@spoonforkbacon

7s-13417

@spoonforkbacon

8s-13417

@spoonforkbacon

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @sandeea
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top