20.12.2021

Imamo recept za najfinije medenjake do sada

Prvi gingerbread kolačići služili su se još u 16. veku na dvoru kraljice Elizabete I, koja je u sezoni praznika darovala ove keksiće članovima svoje familije i uglednim gostima. Pet vekova kasnije, oni predstavljaju neozaobilazan deo novogodišnje i božićne trpeze u domovima širom sveta. Veliku popularnost stekli su zbog zabavne pripreme jer okupljaju čitavu porodicu, a krajnji izgled zavisi od kreativnosti domaćina. Proces pripreme i ukrašavanje posebno su zabavni za najmlađe, koji se uvek raduju ovoj zimskoj poslastici.

 1 gingerbread

@blessthismessblog

Gingerbread ukusom najviše podseća na domaće medenjake, i mada postoji dosta različitih recepata, svaki sadrži mnogo zimskih začina, poput karanfilića ili cimeta. Najčešći se pravi u obliku čovečuljaka sa kratkim rukama i nogama, koji se izrezuju uz pomoć kalupa, a zatim se jestivom bojom ili glazurom iscrtavaju njihova lica i ostatak tela. Čovekoliki izgled može dobiti i uz pomoć utiskivanja u testo pre pečenja, a od smese se mogu izrađivati i razni drugi božićni oblici, poput jelki ili pahulja. Avantura pripreme gingerbreada može postati prava zabava za svakog ko se prihvati ovog zadatka, a mi vam donosimo naš omiljeni recept.

2g-251216

@sallybakerblog

Sastojci:
145 g maslaca
180 g smeđeg šećera
400 g brašna
1 jaje
1/2 kašičice ekstrakta vanile
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica đumbira
1 kašičicaa cimeta
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
1/2 kašičice muskatnog oraščića
1/2 kašičice pimenta (ili crnog bibera)
prstohvat soli

3 gingerbread

@sallybakerblog

Priprema: Pomešajte sve suve začine osim šećera – brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine. U drugoj posudi mikserom umutite maslac i šećer, a potom dodajte jaje i ekstrakt vanile i nastavite da mutite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Polako dodajte sve suve sastojke i mesite dok se spoji u glatko testo. Testo podelite na tri dela, zamotajte u foliju i ostavite u frižider na oko 1 sat.

4 gingerbread

@halfbakedharvest

Izvadite testo da malo odstoji na sobnoj temperaturi i zagrejte rernu na 180 stepeni. Razvucite oklagijom deo po deo testa tako da debljina bude oko 5-6 mm. Kalupima izrežite oblik i stavite kekse na pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite oko 10 minuta dok lagano ne potamne, ali pazite da ne izgore. Pustite da se u potpunosti ohlade i onda ih ukrasite po želji jestivom bojom, glazurom ili bombonama.

5 gingerbread

@blessthismessblog

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @blessthismessblog, @sallybakerblog
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite