Ispijanje kafe za većinu je obavezni jutarnji ritual, a iako svako ima svoju omiljenu verziju, sa dolaskom toplih dana volimo da tražimo alternative. Kao jedna od najpopularnijih letnjih alternativa poslednjih godina nametnula se kremasta affogato kafa. Reč je o italijanskom „specijalitetu“, a sama reč affogato dolazi od njihovog glagola “affogare”, što znači utopiti se. Kada probate ovu kafu jasno vam je i zašto je dobila takav naziv – vreli espresso napitak otapa se u sladoledu, stvarajući neodoljiv spoj kafe i sladoleda.
Mada se tradicionalno ova kafa priprema tako što se preko jedne ili dve kugle sladoleda od vanile prelije espresso, u poslednjih nekoliko meseci malo drugačiji affogato iz Vivoli Gelaterije iz Firence postao je viralan na društvenim mrežama. Prava pomama za ovom kafom počela je nakon što je fotograf Sam Youkilis podelo fotografije na svom Instagram profilu tokom prve revije Camille Miceli za brend Pucci koja je održana u Firenci. Umesto sladoleda u espressu, oni su obrnuli igricu i pripremaju espresso u sladoledu koji je već zaludeo čitav svet.
Da biste napravili ovu kafu, potrebno je da prvo ohladite šoljicu u zamrzivaču, a potom u nju stavite sladoled od vanile tako da ostavite dovoljno mesta u sredini da sipate kafu. Na kraju, polako i u tankom mlazu sipajte vruć espresso preko sladoleda i uživajte!
Tekst: INJournal magazin
Naslovni video: @samyoukills
Foto i video: Instagram