Čuvena pita iz McDonald’sa mnogima je već decenijama omiljena poslastica u kojoj rado uživaju kad god im se ukaže prilika. Hrskava korica u paru sa ukusnim voćnim punjenjem zbilja spada u delicije kojima je teško odoleti, međutim, neretko nas posle uživanja u slasnim zalogajima grize savest zbog broja kalorija koje smo uneli. Upravo zbog toga, poslednjih godina pojavilo se niz zdravih replika naših omiljenih poslastica, a jedna od njih je i McDonald’s pita. Mi smo pronašli jedan od najjednostavnijih recepata, čija vam priprema neće oduzeti mnogo vremena, a pritom smo sigurni da ćete uživati u neodoljivom ukusu. S obzirom na to da je u toku sezona jagoda, ovog puta donosimo vam recept sa ovim voćkicama, ali ga vi lako možete promeniti i napraviti fil od bilo kog drugog voća.
Sastojci:
270 gr integralnog brašna
150 gr veganskog putera (potražite recept na kraju teksta)
150 gr jagoda
prstohvat soli
1 kašičica sirovog šećera, javorovog sirupa ili bilo kog drugog zdravog zaslađivača
2-5 kašike hladne vode
Priprema: Stavite jagode u šerpu i kuvajte ih 5-8 minuta uz povremeno mešanje. Kada se skuvaju dodajte zaslađivač po izboru, pa ih odložite da se ohlade.
Pomešajte bračno sa solju, a zatim dodajte hladan puter koji ste isekli na kockice. Umešajte dobro brašno i puter da bi se sjedinili, pa dodajte jednu po jednu kašiku hladne vode uz stalno mešanje kako bi se formiralo testo. Testo bi trebalo da bude dovoljno vlažno da može da se formira kugla, ali ne i previše lepljivo, pa ako preterate sa vodom, dodajte još malo brašna.
Kad se testo formira, stavite ga na radnu površinu koju ste prethodno posuli brašnom, pa rukom formirajte disk, a potom oklagijom pravougaonik. Najbolje je da testo prekrijete samoprijanjajućom folijom dok ga razvlačite kako bi manje pucalo. Podelite testo na 12 jednakih kvadrata, pa polovinu (6 kvdrata) pažljivo prebacite koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Na svaki komad testa stavite po jednu kašičicu fila od jagoda, a zatim ivice pažljivo namokrite vodom i preostalih 6 kvadratića od testa poređajte odozgo. Probušite po nekoliko rupica na vrhu svake pite, pa u svaku od njih utrljajte po malo veganskog putera. Pitice na kraju pospite sirovim šećerom i pecite 20-25 minuta na 190 stepeni.
Napomena: Veganski puter možete napraviti i sami tako što ćete pomešati 125 ml sojinog mleka sa 2 kašičice limunovog soka, pa ostaviti sa strane dok ne počnu da se prave grudvice. Potom u blenderu sjedinite 300 gr rafinisanog kokosovog ulja, 4 kašike ulja neutralnog ukusa (kikiriki, pirinač, grožđe) i sojino mleko. Izlijte dobijenu smesu u posudu, ostavite da se ohladi i puter za kolače je tu!
Tekst: INJournal magazin
Recept i foto: @minimalistbaker