Jednostavna pravila za uravnoteženu ishranu koja lako možete da usvojite

I dalje se ne hranite zdravo, iako se ova odluka konstantno nalazi na vašim to do listama? Mada dolazak jeseni obično nije period kada nam je izbalansirana ishrana prioritet, uvek je pravo vreme da se steknu dobre navike. Dve vodeće svetske nutricionistkinje – Kelly LeVeque i Elissa Goodman objedinile su svoja bogata iskustva kako bi napravile jednostavn program zdrave i uravntežene ishrane koji svako može da primeni. Sledite njihova pravila i, osim što će vaša ishrana biti uravnotežena, nećete više imati problem sa viškom kilograma.

JEDITE SVEŽE POVRĆE
Uravnotežena ishrana obavezno uključuje sveže voće i povrće, a naročito je bitno konzumirati takozvano lisnato povrće – kelj, španać, zelena salata, brokoli, blitva, kupus… Oni su veoma bogati vitaminima, mineralima i fitonutrijentima koji su potrebni vašem organizmu. Obiluju i hlorofilom koji je neophodan za alkalizaciju krvi, ali i vlaknima koja čuvaju vaš probavni trakt.

KONZUMIRAJTE MESO PROVERENOG KVALITETA
Ako spadate u osobe koje ne mogu da zamisle život bez mesa trebalo bi da birate ono iz proverenog, a najbolje je organskog uzgoja. Većina farmi u današnje vreme koristi antibiotike u odgoju životinja, a meso iz takvog uzgoja nutricionisti nepreporučuju. Takođe, najbolje je birati manje masno meso odnosno piletinu, ćuretinu i junetinu, a još bolja alternativa su riba i morski prodovi.

1up 7320

@kaesutherland

BIRAJTE ZDRAVE MASTI
Već i ptice na grani znaju da suncokretovo ulje nije prijatelj našeg zdravlja, pa bi ga trebalo zameniti maslinovim, kokosovim ili uljem od koštica grožđa. Pomenuta ulja neće povećati nivo holesterola u organizmu što je od presudnog značaja za celokupno zdravlje.

RECITE NE PRERAĐENOJ HRANI
Gotova jela i svi ostali proizvodi, kao što su paštete ili suhomesnata roba, izbacite potpuno iz ishrane. Većina te hrane bogata je šećerima, rafinisanim ugljenim hidratima i veštačkim sastojcima za koje dobro znamo da su neprijatelji zdravlja.

NAĐITE ZAMENU VEŠTAČKIM ŠEĆERIMA
Slatkiši su sastavni deo ishrane gotovo svakog čoveka u savremenom svetu, ali ukoliko ne možete da se odreknete slatkih zalogaja, potrudite se da bar ne konzumirate beli šećer. Umesto toga birajte steviju, med, kokosov šećer ili javorov sirup.

1b-14419

@hannah__chia

IZBEGAVAJTE UGLJENE HIDRATE 
Ugnjeni hidrati podižu nivo šećera u krvi i stvara se višak insulina što može dovesti do niza neželjenih efekata. Izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane podjednako je loše rešenje, ali treba dozirati njihovu konzumciju. Takođe, veoma je važan izbor ugljenih hidrata, a najbolji su oni koji se nalaze u bezgluteinskim žitaricama kao što su proso ili kinoa.

USVOJITE PRAVILO 80:20
Uravnotežena ishrana ne znači da trebate da se odreknete hrane koju volite, a koja možda nije zdrava. Umesto toga, akcenet se stavlja na umerenost. Zato se savetuje usvajanje pravila 80:20 koje podrazumeva da 80% vaše ishrane bude u skladu sa prethodno navedenim pravilima dok preostalih 20% namirnica koje konzumirate mogu biti sve one nezdrave đakonije koje neizmerno volite.

2 up 7320

@kaesutherland

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @kaesutherland
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top