Ko je Loreen? Umetnica, aktivistkinja i jedna od prvih žena koja se javno izjasnila kao biseksualka

Iako je od samog početka bila jedan od glavnih favorita, tridesetdevetogodišnja Loreen nije mogla ni da prepostavi da će sinoć po drugi put pobediti na Pesmi Evrovizije i time ući u istoriju kao prva žena kojoj je to pošlo za rukom. Dosad je to jedino uradio irski kantautor Johnny Logan, koji je pobedio 1980. i 1987.
Do prvog mesta prvenstveno su je doveli bodivi žirija, od kog je dobila čak 340 poena dok je od publike dobila nešto manje – 243 poena, što je bilo dovoljno da nadmaši drugoplasiranu Finsku. Ona je u Liverpulu izdvodila pesmu Tattoo, a da li će ovaj singl postati planetarno popularan kao što je to bio slučaj sa pesmom Euphoria, sa kojom je 2012. pobedila u Azejberdžanu, ostaje nam da vidimo. Mi verujemo da je odgovor potvrda i nismo jedini.

Karijera koju su obeležila takmičenja

Lorine Zineb Nora Talhaoui danas je jedna od najpopularnijih pevačica u svojoj zemlji, a karijeru je počela učešćem u švedoj verziji popularnog muzičkog takmičenja Idol, 2004. godine, kada se našla na četvrtom mestu. Godinu dana kasnije objavila je prvi singl The Snake sa bendom Rob’n’Raz i postala televizijska voditeljka na TV400. Zatim je radila kao producentkinja i rediteljka nekoliko švedskih rialiti emisija.
Za učešće na Pesmi Evrovizije, Loreen se takmičila čak četiri puta. Prvi put 2011. sa pesmom My Heart Is Refusing Me što je bio i njen prvi nastup nakon šestogodišnje pauze. Završila je kao četvrtoplasirana u drugom polufinalu, ali se nakon duela sa Sarom Vargom nije plasirala u finale. Bez obzira na to, njena pesma postala je veliki hit, a našla se i na njenom prvom albumu Heal koji je objavila godinu dana kasnije. Album je dobio platinasti sertifikat u Švedskoj druge nedelje nakon objave.

Iste godine, ponovo je učestvovala na švedskom takmičenju Melodifestivalen kada je prošla direktno u finale i predstavljala Švedsku u Bakuu sa pesmom Euphoria. Pesma je pobedila na takmičenju sa ukupno 372 boda iz 40 zemalja, a postala je i planetarni hit.
Na Melodifestivalen vratila se 2017. sa novom pesmom Statements kada se nije kvalifikovala direktno u finale već je poslata u drugu rundu. U dvoboju sa Antonom Hagmanom, na opšte iznenađenje, nije dobila dovoljno glasova za ulazak u finale, iako je imala jedan od najzapaženijih nastupa i među publikom i među kritikom.
Međutim, ono što joj pre pet godina nije pošlo za rukom jeste ovog puta. Nakon pobede na Melodifestivalenu u martu, njen singl Tattoo ne samo da se našao na prvom mestu švedske top liste već je ušla na top liste ukupno 14 zemalja, uključujući Belgiju, Island, Holandiju, Grčku i Švajcarsku. Ipak, još veća popularnost ove pesme očekuje se nakon dva spektakularna nastupa i pobede na Pesmi Evrovizije.
– Ja sam sa planina, pa sam se osećala kao da želim da stvorim ovo prirodno okruženje. Prelepi elementi kao što su kamen, pesak i nebo i sve ove lepe stvari koje ponekad zaboravljamo – rekla je Loreen o svom nastupu u Liverpulu, a upoređujući numere Tattoo i Euphoria, izjavila je sledeće:
Euphoria je bila zalazak sunca i mesec, dok je Tattoo svitanje.

Neustrašiva aktivistkinja

Osim muzikom, Loreen se bavi i aktivizmom duže od jedne decenije. Tokom Evrovizije 2012. bila je jedina učesnica koja se susrela sa aktivistima za ljudska prava, dok je 2014. dobila Svetsku dečju nagradu za borbu za prava deteta.
Nakon nastupa na Slavjanskom bazaru u Vitebsku u Belorusiji 2012. srela se sa suprugom političkog zatvorenika Aleša Bjaljackog, Natalijom Pinčuk, zamenikom predsednika Viasne Valentinom Stefanovičem i nezavisnim beloruskim novinarima. Izrazila je podršku Alesu Bialiatskom i drugim beloruskim političkim zatvorenicima i potpisala peticiju za zabranu smrtne kazne u Belorusiji.

U avgustu 2013. bila je ambasadorka Švedskog odbora za Avganistan pa je sa Carlom Bildtom, ministrom spoljnih poslova Švedske, posetila Kabul u Avganistanu i selo Yaskin Bala u dolini Warsaj. U maju 2015. Loreen je predvodila Vienna Life Ball, najveći evropski dobrotvorni događaj za podršku osobama s HIV-om i AIDS-om.
Osim toga, podržava WCP — najveće svetske obrazovne programe za decu o dečjim pravima. U martu 2022. nastupila je na Sverige samlas och hjälper, gala večeri organizovanoj za prikupljanja sredstava za podršku Ukrajini nakon ruske invazije.

Privatni život

Loreen je dve godine bila u vezi sa pobednikom Idola iz 2004. Danielom Lindströmom, koji joj je posvetio prvi album. Početkom 2017. javno se izjasnila kao biseksualka dok je u martu 2021. otkrila da ima dečka.

Tekst: INjournal magazin
Naslovna fotografija:
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top