Lagani letnji obrok po meri glumice Bojane Stefanović

Znamo da među glumcima ima jako dobrih kulinara, a jedna od najboljih svakako je glumica Bojana Stefanović koju smo tokom protekle televizijske sezone gledali u hit seriji Pogrešan čovek. Svoju ljubav prema kuvanju, Bojana je pre nekoliko godina pretočila u Fat mama blog na čijim stranicama uvek nađemo zanimljive recepte koje želimo da probamo. Šarmantna brineta voli jela sa sezonskim voćem i povrćem, a njeni recepti su praktični i veoma ukusni. Zato nas je interesovalo šta svojim ukućanima priprema tokom leta.

1bs 8719

– U danima kada su velike vrućine trudim se da izbegavam šporet odnosno da pripremam obroke koji se jako kratko kuvaju, ili se uopšte ne kuvaju. To može biti čorba koju pripremam u ekspres loncu ili obrok salata. Volim da koristim sezonsko povrće i redovno odlazim na pijacu dok poslastice pripremam od sezonskog voća. U mojoj kući jede se na kašiku i smatram da je tako najzdravije – kaže nam Bojana koja uprkos ljubavi prema kuvanju nikada nije imala probleme s viškom kilograma:
– Možda nisam najbolja osoba za razgovor na ovu temu jer imam takav metabolizam da mi je lakše da smršam nego da izgubim kilograme, ali mislim da je tajna u umerenosti. Ukoliko se hranite raznovrsno i imate meru, nećete morati da brinete zbog viška kilograma – rekla nam je poznata glumica.
Ona je s nama podelila i svoje omiljene recepte za letnje dane za koje smo sigurni da ćete želeti da probate.

ČORBA OD POVRĆA

2bs 8719

Povrće po izboru: karfiol, brokoli, mladi grašak, keleraba, špargle ili birajte svoju kombinaciju
Mladi luk veza ili manja glavica crnog luka
Mešavina začina (ja koristim Alverde organsku mešavinu)
So i biber
Lorber (2/3 lista)
Maslinovo ulje
Pavlaka za serviranje
Mirođija

Povrće operite, isecite na krupnije komade, stavite u šerpu zajedno sa seckanim lukom i začinima. Pustite da ključa dok povrće ne omekne. Ako koristite vrste koje imaju različita vremena kuvanja, onda ih dodajte redom od onih kojima treba više vremena, do onih kojima treba samo par minuta.
Kad se skuva povrće, izvadite lorber, izblendate sve štapnim mikserom, sklonite sa šporeta i dodate maslinovou ulje nakon par minuta.
Servirajte sa kašikom kisele pavlake, malo maslinovog ulja i seckanom mirođijom.

SALATA SA BURRATOM

3bs 8719

1 Burrata
matovilac salata
paradajz
kalamata masline
kuvana panceta u listićima
maslinovo ulje
balzamiko krema od nara (ili bilo koje balzamiko sirće)
so i biber

Napravite gnezdašce od salate, urolajte pancetu pa složite preko salate. Dodajte kriške paradajza, masline, i onda položite Burratu na salatu. Na kraju začinite, i prelijte maslinovim uljem i balzamiko kremom. Servirajte uz prepečeni domaći hleb.

LETNJI TART S KAJSIJAMA, MALINAMA I RIBIZLAMA

4bs 8719

Testo za tart

250g brašna
100g putera
100g prah šećera
prstohvat soli
1 žumance
ektrakt vanile po ukusu

Trebaće vam pleh za tart sa dnom koje se skida, 26/28cm.

U činiji varjačom umešajte smekšali puter i šećer, dok se ne sjedine. Dodajte žumance i vanila ekstrakt, i opet smešajte zajedno. Dodajte prosejano brašno i so. Umešajte dok možete varjačom, pa nastavite rukama. Kada se formira lopta od testa, spljoštite je na oblik diska, uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru 24/36 sati.
Izvadite iz frižidera, razvijte testo u krug i prebacite u pleh. Dobro utisnite testo u dno pleha, i u ivice, odsecite višak, i izbodite viljuškom dno testa.
Pecite na 160 stepeni 15tak minuta ili dok ne dobije zlatno žutu boju.

Poslastičarski krem

1l punomasnog mleka
6 žumanaca
400g šećera
120g gustina ili mešavine gustina i brašna
1 kašika ekstrakta vanile
100g putera
bela čokolada po ukusu

Ugrejte mleko sa polovinom šećera na srednjoj vatri.
Žumanca umutite sa ostatkom šećera, dodajte i gustin. Dok mleko nije vrelo ulijte 1/3 u smesu sa jajima, pa sve vratite u šerpu sa mlekom, i mešajući sve vreme pustite da provri. Kuvajte još minut, dva. Dodajte vanilu. A kada se ohladi, dodajte umućen puter. U ovoj verziji dodala sam bele čokolade dok je krem još bio topao.
Ohlađenu korpu za tart napunite kremom, prekrijte voćem po želji, i ukrasite prema inspiraciji.

Podeli

Scroll to Top