Malo drugačija piletina za kraj radne nedelje

Poslednji radni dan u nedelji savršena je prilika za okupljanje porodice ili najbližih prijatelja i uživanje u ukusnim zalogajima bez brojanja kalorija i griže savesti. Comfort obroci, koji u slobodnom prevodu znače hrana za dušu ili hrana koja popravlja raspoloženje, dozvoljeni su petkom uveče kada smo već dovoljno iscrpljeni i potrebno nam je opuštanje. Ako su vam dosadili klasični recepti koje u određenim ciklusima ponavljate, imamo odičan predlog za vas. Reč je o piletini s karijem u pikantnom kremastom sosu kome niko neće moći da odoli. Ovo klasično indijsko jelo služi se uz pirinač i veoma se lako priprema, ali ćete morati da sačekate nekoliko sati dok se krčka na tihoj vatri. Ne dozvolite da vas ovaj podatak uplaši, jer ćete u kuhinji imati svega desetak minuta posla, a dok se jelo kuva ostaće vam dovoljno vremena da se posvetite svemu što želite. Kao rezultat, dobićete obrok kao iz najboljeg restorana.

1pk 8919

Sastojci:
1 kg pilećih prsa bez kostiju i bez kožice (naseckanih na kockice)
2 mala krompira (oljuštena i naseckana na kockice)
1 crvena paprika (naseckana na kockice)
1/2 šolje indijskog oraha
1 manji crni luk (sitno naseckan)
2 češnja belog luka
parče svežeg đumbira veličine 1cm
2 kafene kašike karija
2 kafene kašike čilija u prahu
1 kafena kašika kumina
1/2 kafene kašike cimeta
1/4 kafene kašike kajenskog bibera
2 kafene kašike soli
1 kašika soka od svežeg limuna
2 šolje nezaslađenog bademovog mleka
1 šaka svežeg korijandera (naseckanog)
2 šolje pirinča
ulje

2pk 8919

Priprema: Upržite crni luk, a potom ga stavite u blender zajedno sa pola šolje bademovog mleka, indijskim orahom, belim lukom, đumbirom, karijem, kumunom, cimetom, kajenskim biberom, limunovim sokom i čilijem Mutite sve dok ne dobijete glatku masu. U velikoj posudi s poklopcem stavite piletinu, krompir i svežu papriku i prelijte preostalim bademovim mlekom i umakom koji ste umutili u blenderu. Kuvajte na tihoj vatri 3-4 sati uz povremeno mešanje. Ukoliko je sos previše gust stavite još malo bademovog mleka, ako je redak poslednjih pola sata kuvajte jelo bez poklopca kako bi višak tečnosti ispario. Kad piletina bude gotova dodajte joj korijander i poslužite s pirinčem koji ste prethodno skuvali.

3pk 8919

Tekst: INJournal magazin
Recept i foto: @halfbakedharvest

Podeli

Scroll to Top