Nada Vogt nam otkriva: najčešće greške zbog kojih ne možete da smršate

Koliko puta vam se desilo da čvrsto odlučite da ćete početi da se hranite zdravo kako bi skinuli višak kilograma i da ćete iz ishrane izbaciti sve nezdrave namirnice? Taj scenario uglavnom izgleda ovako: prvog dana puni ste entuzijazma i lako vam polazi za rukom da se odreknete svih namirnica koje smatramo nezdravim, drugog dana počinjete da osećate krizu dok ste trećeg dana već poklekli i vratili se starim navikama. Samo najveći entuzijasti izdrže duže od 3 dana na novom režimu, ali i oni vrlo brzo odustanu od cilja.
Zašto je ovaj scenario toliko čest objasnila nam je Nada Vogt, sertifikovani personalni fitnes trener i nutricionista. Ona nam je otkrila najčešće greške koje svi pravimo kada odlučimo da držimo dijetu.

DRASTIČNE PROMENE
Ubedljivo najčešća greška koju početnici prave jeste nagla, ogromna promena. Preko noći potpuno izbace sve što su do tada jeli i donesu odluku da će jesti isključivo nutritivno najbogatije namirnice, sve ostalo ne dolazi u obzir. Ne samo da nema potrebe za tim već to stvara i kontraefekat. Moja preporuka je princip 80-20 koji podrazumeva da 80% ishrane podrazumeva nutritivno bogate namirnice, a ovih 20% iskoristite za šta god želite. Suština pravilne ishrane je da olakša život, a ne da napravi od vas roba.
Isto važi i za treninge. Mnogo je pametnije krenuti polako i postepeno, uz promene koje će biti minimalne.

KOMPLIKOVANJE
Ishrana je jako jednostavna, samo su je ljudi iskomplikovali. U moru informacija i popularne pseudonauke, ljudima zaista nije lako da se snađu. Svuda su kontradiktorni saveti i više ne znaju koga da slušaju.
Istina je vrlo jednostavna. Nema posebnih pravila koja se moraju strogo pratiti, a sada ću pomenuti neka od najpopularnijih.

VOĆE SE NE SME JESTI UVEČE
Voće može i treba da se jede kad god se vama jede.

VAŽNO JE KADA SE JEDE
Tajming obroka je potpuno zanemarljiv, treba da jedete onda kada osećate glad, a ne kada je neko rekao da treba.

HRANA KOJA GOJI
Nijedna namirnica nema svojstvo da goji, goji isključivo višak kalorija koje se unesu. Svakako da je određena hrana kaloričnija od druge, ali vas ni ona neće ugojiti ukoliko je unesete u okviru svojih kalorijskih potreba.

O Nadinom radu više možete saznati na njenom blogu Fitt by Nada, Instagram profilu i YouTube kanalu.

Ovaj tekst originalno je objavljen na našem portalu 24. jula 2019. godine.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Privatna arhiva

Podeli

Scroll to Top