Tri beogradske kafeterije u kojima ovog leta pijemo ice kafu

Obilazak kafeterija odavno je postala naša omiljena aktivnost na početku dana, svejedno da li imamo vremena da sednemo i u miru popijemo šoljicu kafe ili samo zgrabimo crni napitak za poneti. Mada svako u našem timu ima svoj favorit među kafama, kada dođe leto, svi volimo da, makar jednom ili dva puta nedeljno, započnemo dan ledenom kafom. U skladu sa tim, u poslednjih mesec dana isprobali smo iced coffee u mnogim kafeterijama, a u nastavku vam otkrivamo naše omiljene ukuse.

KRATKA ISTORIJA LEDENE KAFE
Ledena kafa poreklo vodi iz Alžira, gde se još u prvoj polovini 19. veka služio napitak pod nazivom „mazagran“ koji se pravio od sirupa od kafe i hladne vode. U Evropi se hladna kafa služila najpre u Italiji i Francuskoj, a svetsku popularnost ovaj napitak stekao je nakon marketinške kampanje Joint Coffee Trade Publicity Committee of the United States iz 1920. godine. Tek nekoliko decenija kasnije, iced coffee počeli su da služe i veliki lanci, poput Burger Kinga, Dunkin’ Donutsa i Starbucksa.

Kafeterija Šećer

Adrese: Dobrice Ćosića 2 i Kneza Miloša 43
Još od otvaranja prve Šećer kafeterije, ovo je naša omiljena adresa za ispijanje crnog napitka, kako zbog šarmantnog enterijera tako i zbog odlične ponude kafa i peciva. Kada je reč o ledenim kafama, apsolutni favorit je Vanila Ice Latte, koji se služi sa sladoledom na štapiću i koji će vam zasladiti dan. S druge strane, ukoliko više volite zdrave verzije ledenog napitka na raspolaganju su vam Matcha i Spirulina Ice kafe.

Kafeterija

Više od 40 lokacija u Beogradu
Verujemo da u svom kraju već imate omiljenu Kafeteriju, u koju redovno svraćate, kao i da ste odavno isprobali njihovu kafu različitog geografskog porekla i pronašli svoj favorite flavor. Međutim, ako ovog leta želite da vas vaša kafa i rashladi, birajte Dirty Ice Chai Latte, koji se služi sa običnim i sojinim mlekom. Obe varijatne su podjednako ukusne i kremaste.
Ako imate vremena popite kafu uz doručak (imate preporuku za ovsenu kašu sa kikiriki puterom i ovasom), a kada smo već kod menija Kafeterije, ne znamo da li znate da se u njihovim lokalima služi možda i najbolji burger u gradu?!

d59b

Adresa: Kralja Petra 70
Ako volite industrijski dizajn i dobru muziku, sigurni smo da volite da odlazite u d59b kafeteriju, u kojoj se sluša istoimeni beogradso-berlinski radio. Ponuda kafe koju sami prže zaista je odlična, a kada je u pitanju ledeni crni napitak na njihovom meniju možete naći Cold Brew, koji za razliku od većine prethodnih kafa sa naše liste ne sadrži mleko ni šećer. Dakle, savršen izbor za sve istinske ljubitelje kafe.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @veneti.a, @kafeterijasecer
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top