Napitak koji umanjuje stres i leči nesanicu

Šolja toplog mleka pre spavanja stari je narodni lek za nesanicu, a poslednjih godina sve je popularnija njegova unapređena verzija – zlatno mleko. Reč je o napitku koji vuče korene iz Ajurveda medicine, tradicionalnog indijskog holističkog sistema lečenja. Zlatno mleko sadrži kurkumu koja mu daje žutu boju, po kojoj je i dobilo ime. Ovaj začin od davnina je poznat kao sastojak koji čini čuda za organizam zahvaljujući protivupalnim i antioksidativnim svojstvima, a popularnost može zahvaliti i ukusu koji se savršeno uklapa u mnoga jela i napitke. Pored kurkume, obavezan sastojak zlatnog mleka je i ašvaganda, poznatija kao indijski žen-šen. Mnoga istraživanja pokazala su da redovno konzumiranje ove biljke tokom dva meseca smanjuje lučenje hormona stresa – kortizola za čak 30%. U kombinaciji s toplim mlekom, ašvaganda umiruje um i telo i pomaže nam da mnogo lakše zaspimo.

@foodbymars

Mada postoje različite verzije zlatnog mleka, ono obično sadrži i cimen i đumbir, a opciono možete dodati i orašaste plodove, poput badema ili pistaćija. Ritual ispijanja ovog zdravog napitka preporučuje se svakodnevno oko sat vremena pre odlaska na spavanje kako bi lakše utonuli u san. Zlatno mleko ima i druge benefite – poboljšava probavu, pozitivno deluje na koncentraciju, snižava holesterol…

Sastojci:
200ml mleka
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice kurkume
1/4 kašičice biljke ašvagande
malo narendanog korena đumbira
malo crnog bibera
1 kašika meda

@choosingchia

Priprema: Zagrejte mleko do ključanja, ali ga sklonite s vatre pre nego što provri. Dodajte sve sastojke i sačekajte nekoliko minuta da se lepo sjedine, a potom konzumirajte napitak.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @emilie_murmure
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top