Ako redovno pratite domaću online gastro scenu, onda su vam imena naših današnjih sagovornica odavno poznata. Njihove fotografije hrane zbilja su genijalne, a ako odlučite da isprobate neki od recepata koje redovno dele, shvatićete da su ukusni isto koliko i fotogenični. Zato smo Anu Đurđević, Bojanu Stefanović i Tamaru Goršek Bobanac pitali da nam otkriju njihove omiljene decembarske recepte. Evo šta su nam rekle.
ANA ĐURĐEVIĆ
(@ana_prstohvatsoli)
– Tiramisu je veoma jednostavan dezert, ali mi pruža mogućnost da se poigram sa ukusom. Pa, kada dođe decembar i uđem u praznično raspoloženje, volim da mu obogatim ukus alkoholnim pićem. U ovom slučaju to je Baileys koji daje poseban šmek ovoj poslastici. Sigirna sam da ćete i vi voleti tiramisu sa ovim tvistom.
Sastojci:
400g maskarpone sira
150ml slatke pavlake (ohlađene)
40g šećera
oko 200g piškota
100ml Baileysa
50ml sveže kuvane espreso kafe
oko 100ml slatke pavlake i malo crne čokolade (za dekoraciju)
Priprema: Mikserom umutite ohlađenu slatku pavlaku u mekani šlag, tek da drži oblik. U drugoj posudi umutite maskarpone sa šećerom pa dodajte slatku pavlaku i dodatno umutite. Radite to pažljivo da se slatka pavlaka ne bi premutila i pretvorila u puter.
Spremite pleh za hleb (moj pleh je manji, oko 11×26 cm), obložite ga providnom folijom, i dno i stranice. Pomešajte Baileys i kafu, umačite piškote u ovu mešavinu pa ih ređajte u jednom sloju na dno pleha. Stavite polovinu fila preko piškota. Ponovite postupak sa piškotama, pa fil i završite sa redom piškota. Pokrijte sa providnom folijom pa stavite u frižider.
Pred služenje izvadite tiramisu, dekorišite sa umućenom slatkom pavlakom i rendanom čokoladom.
BOJANA STEFANOVIĆ
(@fatmamablog)
– Ove keksiće volim da spremam tokom cele godine, a posebno u decembru jer zbog začina – cimeta, đumbira i kardamona, mirišu na zimu i Novu godinu. Klinci obožavaju i da ih prave i da ih jedu, a mogu da se koriste i kao ukrasi za jelku ili venčić.
Sastojci:
200g putera na sobnoj temperaturi
400g brašna
150g kristal šećera
kesica vanilin šećera
1 jaje
po potrebi još malo vode
začini po ukusu – cimet, djumbir, kardamom, muškatni oraščić
puter za premazivanje
Priprema: Ugrejte rernu na 160 stepeni. Umešajte brašno, puter, šećer i vanili šećer prstima. Kada se formiraju mrvice, dodajte jaje i vode po potrebi, i zamesite testo. Ostavite testo u foliji sat vremena u frižideru.
Nakon toga, oklagijom razvucite testo na debljinu po želji, ja uglavnom na nekih pola centimetra. Redjajte u pleh, na peki papir.
Što se tiče začina imate dve opcije, jedna da umešate začine u testo, u brašno na početku, i onda premažete kaksiće pre pečenja puterom i pospete šećerom. A druga da ostavite začine da pospete takodje po keksićima, ja to radim kada koristim samo cimet.
Peku se u rerni 20tak minuta. Sami procenite, ne treba da budu previše tamni, osim ako nemaju u sebi dosta začina. Ako želite da ih šarate umešajte jedno belance, sa 250 grama prah šećera i malo limuna, i špricom šarajte keks. Možete i da bojite smesu za šaranje. Pustite mašti na volju.
TAMARA GORŠEK BOBANAC
(@m_a_n_g_o_and_c_o_c_o)
– Čokoladni tart sa lešnikom prvi put sam pravila za svoj poslednji rođendan kada sam okupila drugarice iz Hong Konga, a pošto tokom decembra volim da organizujem svečane trpeze i da okupljam prijatelje, sigurno će se ponovo naći na mom stolu. Reč je o gluten free kolaču, koji se brzo sprema, a veoma je ukusan. Jedino što je bitno kod ovog recepta jeste da se striktno držite mera.
Sastojci:
150g bademovog brašna
100g sirovog kakaa
8 jaja
400g smeđeg šećera (200g za preliv i 200g za glavnu smesu)
250g putera na sobnoj temperaturi
300g pečenih lešnika
90ml vode
Priprema: Umutite puter, pa dodajte kakao i potom još malo mutite. U drugoj posudi umutite jaja i 200g šećera, pa spojite smesu sa puterom i kakaom, i dodajte bademovo mleko. Izlijte ovu smesu u okrugli kalup (prečnika oko 26 cm) i pecite oko 50 minuta na 160 C. Lešnike isecite na sitnije komade i blago ih zapecite u rerni (oko 10 ak minuta) ili ih izgrilujte u nelepljivom tiganju. Vodu i ostatak šećera sipajte u šerpu i zagrevajte dok ne počne da se pravi gusta karamel lepljiva smesa. Kada ste napravili karamel smesu sipajte je na lešnike. Isečite tart i prelijte ga karamelom sa lešnicima.
Tekst: INJournal magazin
Foto: Privatna arhiva