Naše omiljene gastro blogerke vam predlažu najbolje decembarske recepte

Ako redovno pratite domaću online gastro scenu, onda su vam imena naših današnjih sagovornica odavno poznata. Njihove fotografije hrane zbilja su genijalne, a ako odlučite da isprobate neki od recepata koje redovno dele, shvatićete da su ukusni isto koliko i fotogenični. Zato smo Anu Đurđević, Bojanu Stefanović i Tamaru Goršek Bobanac pitali da nam otkriju njihove omiljene decembarske recepte. Evo šta su nam rekle.

ANA ĐURĐEVIĆ
(@ana_prstohvatsoli)

– Tiramisu je veoma jednostavan dezert, ali mi pruža mogućnost da se poigram sa ukusom. Pa, kada dođe decembar i uđem u praznično raspoloženje, volim da mu obogatim ukus alkoholnim pićem. U ovom slučaju to je Baileys koji daje poseban šmek ovoj poslastici. Sigirna sam da ćete i vi voleti tiramisu sa ovim tvistom.

Sastojci:
400g maskarpone sira
150ml slatke pavlake (ohlađene)
40g šećera
oko 200g piškota
100ml Baileysa
50ml sveže kuvane espreso kafe
oko 100ml slatke pavlake i malo crne čokolade (za dekoraciju)

Priprema: Mikserom umutite ohlađenu slatku pavlaku u mekani šlag, tek da drži oblik. U drugoj posudi umutite maskarpone sa šećerom pa dodajte slatku pavlaku i dodatno umutite. Radite to pažljivo da se slatka pavlaka ne bi premutila i pretvorila u puter.
Spremite pleh za hleb (moj pleh je manji, oko 11×26 cm), obložite ga providnom folijom, i dno i stranice. Pomešajte Baileys i kafu, umačite piškote u ovu mešavinu pa ih ređajte u jednom sloju na dno pleha. Stavite polovinu fila preko piškota. Ponovite postupak sa piškotama, pa fil i završite sa redom piškota. Pokrijte sa providnom folijom pa stavite u frižider.
Pred služenje izvadite tiramisu, dekorišite sa umućenom slatkom pavlakom i rendanom čokoladom.

BOJANA STEFANOVIĆ
(@fatmamablog)

– Ove keksiće volim da spremam tokom cele godine, a posebno u decembru jer zbog začina – cimeta, đumbira i kardamona, mirišu na zimu i Novu godinu. Klinci obožavaju i da ih prave i da ih jedu, a mogu da se koriste i kao ukrasi za jelku ili venčić.

Sastojci:
200g putera na sobnoj temperaturi
400g brašna
150g kristal šećera
kesica vanilin šećera
1 jaje
po potrebi još malo vode
začini po ukusu – cimet, djumbir, kardamom, muškatni oraščić
puter za premazivanje

Priprema: Ugrejte rernu na 160 stepeni. Umešajte brašno, puter, šećer i vanili šećer prstima. Kada se formiraju mrvice, dodajte jaje i vode po potrebi, i zamesite testo. Ostavite testo u foliji sat vremena u frižideru.
Nakon toga, oklagijom razvucite testo na debljinu po želji, ja uglavnom na nekih pola centimetra. Redjajte u pleh, na peki papir.
Što se tiče začina imate dve opcije, jedna da umešate začine u testo, u brašno na početku, i onda premažete kaksiće pre pečenja puterom i pospete šećerom. A druga da ostavite začine da pospete takodje po keksićima, ja to radim kada koristim samo cimet.
Peku se u rerni 20tak minuta. Sami procenite, ne treba da budu previše tamni, osim ako nemaju u sebi dosta začina. Ako želite da ih šarate umešajte jedno belance, sa 250 grama prah šećera i malo limuna, i špricom šarajte keks. Možete i da bojite smesu za šaranje. Pustite mašti na volju.

TAMARA GORŠEK BOBANAC
(@m_a_n_g_o_and_c_o_c_o)

– Čokoladni tart sa lešnikom prvi put sam pravila za svoj poslednji rođendan kada sam okupila drugarice iz Hong Konga, a pošto tokom decembra volim da organizujem svečane trpeze i da okupljam prijatelje, sigurno će se ponovo naći na mom stolu. Reč je o gluten free kolaču, koji se brzo sprema, a veoma je ukusan. Jedino što je bitno kod ovog recepta jeste da se striktno držite mera.

Sastojci:
150g bademovog brašna
100g sirovog kakaa
8 jaja
400g smeđeg šećera (200g za preliv i 200g za glavnu smesu)
250g putera na sobnoj temperaturi
300g pečenih lešnika
90ml vode

Priprema: Umutite puter, pa dodajte kakao i potom još malo mutite. U drugoj posudi umutite jaja i 200g šećera, pa spojite smesu sa puterom i kakaom, i dodajte bademovo mleko. Izlijte ovu smesu u okrugli kalup (prečnika oko 26 cm) i pecite oko 50 minuta na 160 C. Lešnike isecite na sitnije komade i blago ih zapecite u rerni (oko 10 ak minuta) ili ih izgrilujte u nelepljivom tiganju. Vodu i ostatak šećera sipajte u šerpu i zagrevajte dok ne počne da se pravi gusta karamel lepljiva smesa. Kada ste napravili karamel smesu sipajte je na lešnike. Isečite tart i prelijte ga karamelom sa lešnicima.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Privatna arhiva

Podeli

Scroll to Top