Naučno je dokazano da su HIIT vežbe najefikasnije za zatezanje trbušnih mišića

Ravan i čvrst stomak nije samo estetski privlačan, već je i pokazatelj dobrog zdravlja, jer je upravo stomak centar tela pa je, između ostalog, zajedno s leđnim mišićima zaslužan za pravilno držanje. Put do zategnutog stomaka sada je i zvanično lakši, jer je naučno dokazano koja je vežba najbolja za jačanje ovih mišića.

1rs 111019

Naslage masnog tkiva na stomaku nisu samo neprivlačne, već i izuzetno nezdrave jer se nakupljaju u abdominalnoj šupljini te okružuju nekoliko važnih organa. Zato su naučnici postavili sebi zadatak da istraže kako određene vrste vežbi utiču na skidanje centimetara sa stomaka i struka.
U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Sports Medicine and Physical Fitness ispitanici su nedeljno izvodili četiri različite vežbe. Jedna grupa ispitanika izvodila je četiri statične kardio vežbe i vežbe snage, dok je druga grupa izvodila dve statične vežbe i dva intervalna treninga visokog intenziteta. Naučnici su došli do zaključka da je intervalni trening visokog intenziteta, poznatiji kao HIIT, najbolji za ravan i čvrst stomak.

2rs 111019

Grupa ispitanika koja je izvodila intervalni trening visokog intenziteta ne samo da je izgubila više telesne težine sveukupno nego i više centimetara u struku, te značajno više masnog tkiva s područja stomaka u poređenju sa grupom koja je radila statičke vežbe u teretani. Uz to, ispitanici koji su mršavili uz intervalni trening visokog intenziteta osetili su poboljšanje krvotoka i respiratornog sistema.
Naučnici zaključuju da je najveći plus intervalnog treninga visokog intenziteta u tome što se izvode kratke i intenzivne vežbe, pri čemu telo radi do krajnjih granica, te se tako pospešuje razgradnja najtvrdoglavijeg masnog tkiva – onog sa stomaka. U videu pogledajte (i isprobajte) intervalni trening visokog intenziteta od osam različitih vežbi koji traje 10 minuta i 40 sekundi.

Tekst: INJournal magazin
Foto: @victoriasport

Podeli

Scroll to Top