Nekoliko koktela uz koje želimo da ispratimo 2021. godinu

Ostalo je svega nekoliko dana do dočeka Nove godine, a slavljenička atmosfera već nas je odavno obuzela. Poslednji dani decembra obično su rezervisani za sumiranje tekuće godine, pripreme za najluđu noć, kupovinu poklona i druženje sa najbližima. Okupljanja prijatelja i poroice očekivano se dešavaju uz ukusnu hranu i piće koje dodatno popravlja raspoloženje, a uz prazničnu euforiju nekako se najbolje slažu kokteli. Dobro izbalansiran spoj alkohola i aromatičnih sastojaka, kao što su voćni sirupi ili sokovi, gazirana voda i začini, razmaziće čula čak i najvećih hedonista, a u zavisnosti od ukusa, možete birati koktele sa većim ili manjim procentom alkohola. Mada nemamo ništa protiv tradicionalnih koktela poput Cosmopolitana ili Margarite, ovo je period kada ipak želimo da dodamo malo magije. Zato smo vam pripremili pet malo drugačijih recepata koje možete isprobati.

PRAZNIČNI GIN FIZZ

Lagan i prozračan koktel idealan je za sve koji ne vole da preteruju sa pićem. Nizak procenat alkohola opustiće vas taman koliko je potrebno, a dodatni bonus ovog koktela je činjenica da sadrži jako malo kalorija.

50ml džina
1 kašičica bilo kog voćnog sirupa
150ml gazirane mineralne vode (možete koristiti i vodu sa voćnim ukusom)
1 šaka brusnica
1 grančica ruzmarina
1 šolja usitnjenog leda
malo šećera

Priprema: Pomešajte u čaši džin, vodu, voćni sirum i led, pa dodajte brusnice. Grančicu ruzmarina nakvasite i dodajte joj šećer, a potom njome dekorišite koktel.
Recept i foto: Darling Down South

MARGARITA OD BRUSNICE I ĐUMBIRA

Novogodišnja verzija Margarite dolazi sa dodatkom đumbira, koji joj daje sasvim poseban šmek, ali ne nauštrb tradicionalnih sastojaka. I dalje ćete na nepcima osećati ukus tekile i likera od pomorandže.

1 limeta
1/4 šolje soli
1/2 šolje soka od brusnice
1/4 čaše tekile
2 kašike likera od pomorandže
1 kašičica sitno narendanog svežeg đumbira
1/2 čaše leda
nekoliko kriški kandiranog đumbira za dekoraciju (opciono)

Priprema: Narendajte sitno koru limete, pa je pomešajte sa solju. Nakvasite rubove čaše i umočite ih u mešavinu soli i kore od limete.
Potom iscedite sok od limete koju ste prethodno narendali i stavite je u šejker zajedno sa svim preostalim sastojcima. Snažno promućkajte, a potom podelite koktel u dve čaše.
Recept i foto: Hola Jalapeno

PENUŠAVI KOKTEL OD JABUKE

Ako ste ljubitelj penušavih pića, ovo je prava stvar za vas. Kombinacija sajdera od jabuke i šampanjca ili proseka daje savršen ukus, a čitava priča začinjena je slatkim šećerom i aromatičnim cimetom.

1 kašika šećera
1/2 kašičice cimeta
1/4 šolje sajdera od jabuke
1/2 šolje šampanjca, proseka ili bilo kog drugog penušavog vina

Priprema: Pomešajte cimet i šećer na tanjiru, pa umočite prethodno nakvašenje rubove čaša (ova količina biće dovoljna za oko šest čaša). Potom ulijte u čašu sajder od jabuke i penušavo vino i uživajte.
Recept i foto: A Couple Cooks

PUNČ OD KONJAKA

Savršen balans penušavog vina i konjaka garantovano popravlja raspoloženje, a kod ovog recepta nam se najviše dopada to što su mere takve da će koktel potrajati nekoliko dana.

1/2 šolje konjaka
1 šolja soka od nara
narendana korica od jedne pomorandže
1/2 šolje ceđene pomorandže
750ml proseka ili bilo kog drugog penušavog vina
2 čaše leda

Priprema: U velikoj posudi pomešajte konjak, sok od nara, koru i sok od pomorandže. Ohladite piće, a pre serviranja stavite led, proseko i sok od nara.
Recept i foto: Half Baked Harvest

EGGNOG

Eggnog je tradicionalno božićno piće koje se za vreme praznika služi u SAD i Kanadi, a priprema se od jaja i mleka. Ako volite kremaste likere, ovo je prava stvar za vas.

4 žumanca
75gr šećera
400ml mleka
300gr slatke pavlake
1 mahuna vanile
1/2 kašičice muskatnog oraha
1/2 kašičice cimeta
prstohvat soli
4 kašika ruma

Priprema: Pomešajte u šerpi mleko, cimet, muskatni orah i štapić vanile, pa zagrejte sve do ključanja. Za to vreme umutite mikserom šećer i žumanca, pa ih, uz neprestano mešanje, polako dodajte u vruće mleko koje ste sklonili sa vatre. Dobijenu smesu vratite na ringlu i kuvajte oko 3-4 minuta, uz neprestano mešanje i vodeći računa da ne dođe do vrenja. Na kraju dodajte slatku pavlaku i rum i promešajte. Ohladite koktel pre nego što ga poslužite.
Recept i foto: The Charming Detroiter

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: Darling Down South

Podeli

Scroll to Top