Nekoliko prirodnih načina da obojite uskršnja jaja

Farbanje jaja neizostavni je deo proslave svakog Uskrsa, pa većina domaćica uveliko pravi planove o tome kako će ovog petka ukrasiti jaja. Osim klasičnih farbi, poslednjih godina sve su aktuelnije neke nove tehnike, ali se ujedno vraćamo i pojedinim tradicionalnim načinima bojenja. Tu pre svega mislimo na upotrebu namirnica i začina s izraženim pigmetima zahvaljujući kojima možemo dobiti zadivljujuće rezultate. Prednost ove tehnike ogleda se u tome što nam ostavlja dovoljno prostora da budemo kreativni, ali i ekološki savesni i zdravi, pa jaja možemo jesti bez bojazni da njihova farba sadrži sastojke koji možda nisu najbolji za naš organizam.

TRADICIONALNO FARBANJE U LUKOVINI

Na našim prostorima nekada su se jaja bojila u lukovini, a proces izgleda tako što se ljuske crnog luka stave na dno šerpe, potom se poređaju jaja, pa preko ponovo lukovina. Sve se to nalije vodom, doda se malo soli i sirćeta i kuva se na srednjoj temperaturi sve do ključanja. Tada bi trebalo da smanjite temperaturu i da ostavite jaja da se kuvaju 20-ak minuta. Kad ih sklonite s vatre, ostavite ih u šerpi još oko pola sata, kako bi boja bila intenzivnija. Da bi bila sjajna, premažite ih uljem, ali tek pošto se ohlade.
Za 20 jaja biće vam potrebna puna kesa lukovine, a po želji ih možete ukrasiti i listovima različitih biljaka. U ovoj varijanti biće vam potreban i stari unihop, u kom ćete staviti jaje i odabranu biljku i dobro pričvrstiti, pa tek potom kuvati u lukovini.

POVRĆE I ZAČINI ZA DIVNA ŠARENA JAJA

Crveni kupus, sok od grožđa ili kurkuma mogu biti savršena alternativa za standardne farbe. Proces je identičan za sva tri sastojka samo se njihove količine malo razlikuju. Dovoljno je da poređate 10-ak jaja na dno šerpe, sipate kašičicu sirćeta i 1,8 l vode, a zatim za odgovarauću boju dodajte 1/4 glavice crvenog kupusa, 2 šolje soka od grožđa ili 1 kašičicu kurkume. Stavite da sve zajedno provri, pa smanjite temperaturu i ostavite da se kuva 15 minuta. Izvadite jaja iz šerpe i stavite ih u drugu posudu, prelijte tečnošću u kojoj su se kuvala, a koju ste prethodno procedili. Ostavite ih da prenoće u frižideru.

Isti proces možete primeniti i na druge biljke i začine, u zavisnosti od toga koju boju želite da dobijete. Za žuta jaja možete koristiti i koru od šargarepe, limuna, narandže ili celera. Seme mirođije obezbediće vam raskošnu zlatnu nijansu, a ako želite narandžasta jaja stavite malo više kurkume (oko 7 kašika na 1l vode). Sličan efekat dobićete i ako koristite čili u prahu. Maline i brusnice savršene su za postizanje nežnih roze tonova, a ovo voće možete koristiti i za farbanje crvenih jaja. Istu boju dobićete i ako upotrebite cveklu (500 gr na 1 l vode) ili sok od nara.

Za neodoljivu boju lavande koristite cvetove ljubičica i sok od limuna (2 kašike soka i malo cvetova) ili sok od crnog grožđa (2 šolje soka na 1,8 l vode). Intenzivan ljubičasti ton može se dobiti od već pomenutih cvetova ljubičice (u vrelu vodu dodajte malo cvetova, kuvajte 15 minuta, a potom dodajte jaja i nastavite da kuvate) ili pomoću ljubičastog kupusa (potrebno je 500 gr kupusa na 1 l vode). Ako koristite duplo manju količinu kupusa, dobićete plava jaja, a ovu boju možete dobiti i pomoću soka od crvenog grožđa ili borovnica. Želite li zelene nijanse, koristite listove spanaća.

BOJU MOŽE ZAMENITI I KAFA

Prirodne smeđe nijanse najlakše ćete postići ako koristite kafu. U ovom procesu potrebno je da najpre skuvate jaja – poređajte ih u jednom sloju na dno lonca, prekrijte s 2 cm tople vode i pustite da proključaju. Smanjite temperaturu i kuvajte ih još 12 minuta. Nakon što se jaja ohlade, vratite ih u šerpu i dodajte 12 šolja vode, 3/4 instant kafe i 2 kašike alkoholnog sirćeta. Kad voda proključa, kuvajte još 15 minuta. Ostavite jaja da prime boju sve dok ne dobijete željenu nijansu, a najduže 24 sata.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @pinspiration.de
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top