Nekoliko prirodnih ulja koja otklanjaju PMS tegobe

Svaka žena zna koliko predmenstrualni simptomi mogu biti neprijatni, a najčešće su praćeni tegobama kao što su glavobolje, lošeg raspoloženja, bolova u stomaku i leđima i nesanice. Način života u savremenom svetu, koji obično podrazumeva veliku količinu stresa i čestu konzumaciju slatkiša (naročito tokom PMS-a), samo pojačava ove tegobe, pa one mogu biti krajnje neprijatne i uporne.

1 pms ulja

@sabinasocol

Mada najveći broj žena u ovakvim situacijama poseže za analgeticima, oni imaju samo kratkoročno dejstvo i to na bolove dok nervozu, promene raspoloženja ili nesanicu ne mogu da spreče. Ukoliko zaista želite da se otarasite predmestrualnih simptoma, najbolje rešenje krije se u esencijalnim uljima, koja neće samo umanjiti bolove već će vas i opustiti i umiriti. U nastavku vam donosimo listu najefikasnijih ulja, kao i način na koji bi trebalo da ih koristite.

ULJE DIVLJE ŽALFIJE

Ovo ulje upotrebljava se već vekovima jer ima nežna sedativna i protivupalna svojstva. Može se koristiti lokalno tako što ćete utljati nekoliko kapi ulja na stomak i leđa uz blagu masažu, a možete i napraviti toplu kupku u koju ćete dodati ulje žalfije. Ukoliko koristite osveživače vazduha, stavite u njih nekoliko kapi ovog ulja i odmah ćete osetiti olakšanje. Ulje žalfije odlično deluje u sinergiji s uljem lavande, pa ih možete i zajedno koristiti.

1p

Probotanic premium ulje divlje žalfije

ULJE LAVANDE

Lavanda umiruje i opušta mišiće tako da ublažava i fizičke i emocionalne tegobe. Može se upotrebljavati na isti način kao i ulje žalfije, a ukoliko tokom PMS-a imate nesanicu, stavite nekoliko kapi ovog ulja na jastuk i spavaćete kao beba.

2eu 281019

Velnea ulje lavande

ULJE PEPERMINTA

Ulje peperminta preporučuje se u situacijama kada osećamo jaku glavobolju i mučnine. Kap ili dve ovog ulja na zadnjem delu vrata oslobodiće vas ovih tegoba, a može se koristiti i protiv bolova u stomaku i leđima. U tom slučaju pomešajte kašiku kokosovog ulja sa 2-3 kapi ulja peperminta i izmasirajte bolna područja.

3eu 281019

Fuchi organsko pepermint ulje

ULJE DIVLJE RUŽE

Ovo je još jedno u nizu ulja koja imaju umirujući i opuštajući efekat. Naučno je dokazano da ulje divlje ruže ima i protivupalno dejstvo, kao i da ublažava grčeve u mišićima, koji nisu retka pojava tokom PMS-a. Koristite ga u kombinaciji s kokosovim uljem tako što ćete u jednu kašiku ovog ulja staviti nekoliko kapi eteričnog ulja divlje ruže, a potom uz masažu nanesite na stomak i leđa.

4eu 281019

Dr. Pasha ulje divlje ruže

ULJE KANAGE

Ulje kanage, poznatije pod nazivom ylang ylang, pre svega ima sedativna svojstva i ublažava nervozu. Nemojte ga nanositi direktno na kožu već nekoliko kapi pomešajte s kokosovim uljem ili mlekom za telo i namažite čitavo telo. Na taj način ćete sprečiti promene raspoloženja i podstaći cirkulaciju.

5su 281019

Nature`s Alchemy ylang ylanf ulje

ULJE GREJPFRUTA

Ako osećate umor i bezvoljni ste, ulje grejpfruta će vam odmah popraviti raspoloženje. Koristite ga isto kao i ulje kanage, a možete dodati nekoliko kapi i u osveživač vazduha.

6su 281019

Marigold eterično ulje grejpfruta

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @sabinasocol
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top